Церква св. Симеона Стовпника

Розмір зображення: 677:800 піксел

Загальний вигляд з позиції А1. Фото автора, вересень 1997 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 178.

Вперше існування церкви згадується у документах 1472 р. 1 У 1737 р. церкві був наданий ерекційний акт. 2 Як подає акт візитації 1748 р., дерев’яна церква була но-вовідреставрована. 3 З 1875 р. – православна. Клірові відомості 1898 р. зазначають, що церква дерев’яна, однобанна, мала, збудована у XVIII ст. 4 У 1900 р. єпархіальним архітектором Володимиром Покровським спроектовано нову муровану церкву у неовізантійському стилі, будівництво якої під наглядом томашівського повітового архітектора Крицького завершене у 1903 р. 5 Освячена церква у 1904 р. 6 У міжвоєнний період – діюча православна парафія. Планувалася на парафію і після другої світової війни, 7 але від виселення українців під час акції “Вісла” у 1947 р. стоїть опущеною і руйнується.

Розташована на пагорбі в східній околиці села, при дорозі. Сильно заросла листяними деревами. Мурована хрещата в плані споруда з дзвіницею над присінком. До ширшої квадратової в плані нави прилягають укорочені прямокутні бічні рамена, прямокутний вівтар з півциркульною апсидою та бабинець з прямокутним вужчим присінком. Вищу наву вінчає шоломова баня з начільниками, поставлена на світловий восьмибічний барабан. Така ж менша баня вінчає восьмибічний відкритий арковий голосниковий ярус дзвіниці, яка здіймається над присінком. Рамена вкриті півсферичними дахами, що на причілках утворюють півциркульні фронтони, а вівтар і апсида вкриті півсферичними дахами. Стіни церкви рустовані, багато прикрашені карнизами з сухариками, візантійсько-романськими віконними обрамуваннями, арковими фризами і т. ін.

2. APP, ABGKP, sygn. 15, a. 98.

3. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 772, a. 340a.

4. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 586.

5. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Chełmski Konsystorz Prawosławny. sygn. 1826.

6. Там само.

7. Urban К. W przededniu Akcji “Wisła”. // Над Бугом і Нарвою. – Більськ Підляський, 1994. № 6. – С. 24.