Паспортна інформація

Будинок, де жив і працював Д.І. Яворницький

Пам’ятка історії

Дніпропетровська обл., м. Дніпропетровськ, Жовтневий район, пл. Шевченко.

Загальний опис:

Одноповерхова споруда з мезоніном із червоної цегли з 2-поверховою добудовою по лівому лицевому фасаду. Розміри будинку: висота будинку з мезоніном – 8,7 м, висота будинку без мезоніна – 5,1 м, довжина попереднього фасаду – 16,32 м. Передній фасад має сім вікон, розмірами 2,05×1,10 м. Довжина бокових фасадів 20,7 м та 14 м. Передній фасад будинку звернений до парку ім. Шевченка. Будинок має 2 балкони: один на передньому фасаді, другий виходить в двір.

Всередині будинок складається з 5 кімнат, розмірами: кабінет – 3,5×4,9×5 м., бібліотека -3,5×4,7×4,3 м.; столова – 3,5×5,4×4,2 м.; спальня – 3,5×4,7×6,1 м.; кімната прислуги – 3,5×4,3×2,8 м., а також вестибуля (4×6,1×3,3 м.), коридору (3,5×5,3×2,2 м.), кухні (3,5×8,1×4,4 м.), і мезоніну (3,5×3×4,4 м.). Загальна площа будинку 207,03 кв.м.

В 1964 р. на будинку встановлена мармурова меморіальна дошка: “Тут жив і працював з 1905 по 1940 рік видатний вчений, академік Дмитро Іванович Яворницький (1855-1940)”.

Розміри дошки – 0,4×0,5×0,02 м.

Будинок був побудований в кінці 19 – початку 20 століття і належав видатному українському історику, археологу, етнографу Яворницькому Дмитру Івановичу (07.11.1855, с. Сонцівка (тепер с. Борисівка) Харківської області – 05.08.1940, Дніпропетровськ), який проживав у ньому з 1905 по 1940 рік. В ці роки Яворницький був директором місцевого Музею старожитностей (нині Дніпропетровський історичний музей ім. Д.І. Яворницького), викладав (1918-1933) в інституті народної освіти (тепер Дніпропетровський університет).

З 1927 р. Яворницький являється відповідальним керівником археологічних розкопок на території Дніпрольстану.

До останніх днів свого життя Яворницький проводить наукову роботу. Всього Яворницьким було опубліковано більше 50 робіт.

В 1964 р. в будинку, де жив і працював Яворницький, був відкритий меморіальний будинок-музей.

Інтер’єри будинку не збереглись. В будинку – музеї зберігаються особисті речі вченого: письмовий стіл, стільці, книжкові шафи і т.д. В вестибулі зберігся настінний розпис, виконаний учнем І.Є. Рєпіна -Н.І. Струнніковим.

Реставраційні роботи:

В 1962 р. Київськими Реставраційними майстернями були відновлені настінні розписи вестибуля.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно Рішення виконкому Дніпропетровської обласної Ради депутатів трудящих № 618 від 8 серпня 1970 р.

Охоронний № : 1532.

РЕІУ.- Т. 4.- С. 549.

УРЕС.- Т. 3.- С. 834.

Шубравський М.М. Д.І. Яворницький.- К., 1972.

Гапусенко І.М. Д.І. Яворницький.- К., 1969.

Ватченко А.Ф., Шевченко Г.І. Днепропетровск. (Путеводитель-справочник).- Дн.: Промінь, 1974.- С. 205-207.

Схематичний генплан розташування будинку.

Фото будинку. Загальний вигляд.