Церква Воздвиження

Церква Воздвиження

Церква зруйнована.

Джерело: Іванусів О. Церква в руїні. – St. Catharines, 1987, с. 333.

с. Девятир.

Церква Воздвижения Чесного Хреста. 1887.

Перша відома церква була збудована з соснового дерева у 1778 р. У 1837р. вона згоріла і на її місці у 1838 р. виставлено нову тризрубну церкву, завершену трьома банями. У 1863 р. її ушкодила пожежа, а у 1887 р. виставлено нову, з використанням частин старої будівлі.

По другій світовій війні частина села з церквою опинилася по той бік кордону, на території Польської держави. Церква була знищена по 1947 p., а мешканці частини села, яка залишилася в Україні, використовують на церкву покинений польський костел.

«Діло». – Львів, 1890, № 34.

Шематизм греко-католицького духовеньства злучених єпархій Перемиської, Самбірської і Сяніцької на рік Божий 1932. – Перемишль, 1932.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 445.

Діюча греко-католицька церква (станом на 30.06.2000 р.) [напевно, нова]