1998 р. Жовківщина

с. Деревня. (УПЦ КП)

Церква Різдва пр. богородиці.

Початки церкви невідомі. Попередня невелика дерев’яна двоверха (верхи чотирибічні над навою і бабинцем) церква була збудована у 1604 р. В ній у 1839 р. вінчався Маркіян Шашкевич з Юлією Крушинською, дочкою місцевого пароха о. Теодора Крушинського. Шлюб давав парох Крехова о. Ізидор Трохимович. Тут же ж був хрещений син Володимир. На місці старої з ініціативи о. Крушинського дідичка Ґенрієта Творянська у 1846 р. своїм коштом виставила нову дерев’яну церкву. Звів її, за словами священика, той же майстер, що й церкву в Хлівчанах у 1841 р. У 1897 році внутрішні стіни та іконостас розмалювали Стефан Томасевич із Микулинців та Яків Хомик. Церква ремонтована у 1936, 1956, та у 1972 р. Дати цих ремонтів виписані на північно-західній грані восьмерика нави.

Розташована посеред села на високому пагорбі над річкою Деревенькою. Оточена старими липами. Будівля тризрубна, триверха. Складається з ширшої квадратової в плані нави, до якої з заходу прилягає вужчий прямокутний бабинець, а зі сходу – вужчий гранчастий вівтар з двома прямокутними захристіями по боках. Рівновисокі зруби надопасання всіх трьох об’ємів завершують світлові восьмерики з незначно нахиленими до середини стінами, вкриті шоломовими банями зі сліпими ліхтарями і маківками. Церкву оточує піддашшя, оперте на випусти вінців зрубів, перерване невеликим присінком при західній стіні бабинця. Стрункості будівлі надає кожухуван-ня стін надопасання ґонтами та шалювання восьмериків вертикально дошками і лиштвами. Стіни підопасання теж шальовані вертикально дошками.

В інтер’єрі стрімко розкритий у висоту простір нави і бабинця об’єднаний високим арковим прорізом з лучковим завершенням. Ці-кавинкою є оригінальна система хорів. В бабинці вони влаштовані на двох рівнях при західній і південній його стінах. Хори, розташовані при південній стіні, виходять в наву і оточують її з трьох сторін у вигляді аркади-галереї, опертої на високі колони зі своєрідними іонічними капітелями.

На захід від церкви розташована одноярусна, прямокутна в плані стовпова дзвіниця, вкрита чотирисхилим дахом.