1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

с. Деревня.

Жовківський.

Церква Різдва Пр. Богородиці. 1846.

Початки церкви невідомі. Попередня невелика дерев’яна двоверха (верхи чотирибічні над навою і бабинцем) церква була збудована у 1604 р. В ній у 1839 р. вінчався Маркіян Шашкевич з Юлією Крушинською, дочкою місцевого пароха Федора Крушинського. Шлюб давав парох Крехова о. Ізидор Трохимович. Тут же ж був хрещений їх син Володимир. На місці старої дідичка Ґенрієта Творянська у 1846 р. своїм коштом виставила нову дерев’яну з трьома високими восьмигранними верхами церкву. Звів церкву, за словами священика, той же майстер, що й церкву в Хлівчанах у 1841 р. Поряд з церквою розташована одноярусна стовпова дзвіниця. В 1897 році внутрішні стіни та іконостас розмалювали Стефан Томасевич з Микулинців та Яків Хомик. Церква ремонтована у 1936, 1956, та у 1972 р.

«Батьківщина». – Львів, 322, № 101.

Чернецкий В. Село Деревня в окрузі Жолківскім. // Книжочка місійна, 1899. – Ч. 7, с. 13 – 19.