Церква св.Василя

Церква св.Василя

Червеньово. Церква св. Василя Великого, 1912 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 176.

Червеньово Мукачівський район

Церква св. Василя Великого. 1912. (УПЦ)

У 1672 р. в селі служив отець Іван Кальницький. У 1692 р. церква мала ділянку, куплену поміщиком. У 1733 р. згадують дерев’яну церкву св. Василя. У 1778 р. в селі стояла дерев’яна церква. Кам’яну церкву, що тепер є православною, збудували з 1909 р. до 1912 р. Головним майстром був шваб з Паланку, ім’я якого забулося, а допомагав йому Михайло Дорі. Причетним до спорудження був також Кужель. Іконостас виготовив І. Павлишинець. Це був його перший іконостас, зроблений підпільно в умовах радянської влади.

Дерев’яну церкву згадують у 1923 p., але це, напевно, згадка про новозбудовану православну церкву. Того ж року окружне начальство рішенням від 12 грудня передало муровану церкву православним, а ЗО квітня 1928 р. церкву повернули греко-католицькій єпархії.