Церква Введення (стара)

Черчик. Церква Введення пр. богородиці

Дерев’яна церква, походила з 1728 року, про що свідчив різьблений напис на одвірку: „Создася храмъ сей рок АΨКИ за єпископа пєремиского Ієроніма Устрицкого а за стараніємь пана Миколая Савицкого міщанини Яворовского”. Це була тризрубна одноверха будівля галицького типу. Складалася з ширшої квадратової нави, вужчого прямокутного бабинця й рівноширокого бабинцю прямокутного вівтаря, до якого від півночі пізніше прибудували прямокутну захристію. Високий зруб нави з одним заломом покривав пірамідальний наметовий дах. Нижчі зруби бабинця і вівтаря були покриті трисхилими дахами, їхні гребені сягали верхнього краю залому зрубу нави. Схили дахів переходили в піддашшя, сперте на профільовані випусти вінців зрубів. Усередині простір нави розкривався у висоту, у вівтарі й бабинці були трапецієві перекриття. У 1933 році цей храм розібрали. На його місце з Черниляви переставили церкву, збудовану 1781 року.

Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – С. 735.