Церква Введення (нова)

Церква Введення (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 257].

Дерев’яна церква Введення 1781 р., в 1933 р. перевезена із с.Чернилява в с.Черчик [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 124].

с. Черчик.

Яворівський.

Церква Введення Пр. Богородиці. 1781, 1933

Попередня дерев’яна церква походила з 1712 р. (за дослідженнями М. Драґана – з 1728 p.). Постала коштом Адама Держка та Івана Вусика. Це була тризрубна будівля, четвериковий наметовий верх нави якої мав один залом.

У 1925 р. проект нової дерев’яної церкви виконав архітект Євген Нагірний, але він не був реалізований.

У 1933 р. стару розібрали і замість неї переставили стару церкву з Черниляви, побудовану у 1781 р. Стінопис та перенесений з Черниляви старий іконостас XVIII ст. реставрував у 1933 – 1934 pp. маляр Олександр Харків. Ця церква теж тризрубна одноверха, увінчана великою банею з ліхтарем і маківкою на низькому восьмерику нави. Зачинена у 1962 – 1989 pp.

Державний архів Львівської області, фонд 1, опис 25, справа № 1618.

Львівська наукова бібліотека ім. В.Стефаника. Відділ рукописів, фонд управління консервації, № 20.

Центральний державний історичний архів України у Львові, фонд 159 Галицька фінансова прокуратура, опис 9, справа № 1725, 1781.

Центральний державний історичний архів України у Львові, фонд 616 Комітет консерваторів по зберіганню пам’яток архітектури і мистецтва Галичини, опис 1, справа № 185.

Драган М. Українські деревляні церкви. – Львів, 1937.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 735.