Церква Різдва богородиці

Розмір зображення: 579:800 піксел

Чепа. Церква Різдва пр. богородиці, 1878 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 394.

Чепа Виноградівський район

Церква Різдва пр. богородиці. 1878. (УГКЦ)

У 1751 р. йдеться про дерев’яну церкву Благовіщення Пресвятої Діви Марії, що вже розвалювалася, вкриту соломою, з трьома образами, з одним дзвоном.

Того ж року згадують нову дерев’яну церкву, ще без даху. У 1775 р. йдеться про дерев’яну церкву, збудовану парохіянами 24 роки тому (тобто в 1751 p.), яка стояла до спорудження мурованої церкви. На початку XX ст. художник Гогола намалював олією на блясі 44 ікони до іконостаса. У церкві зберігаються картини кінця 19 ст. “Ісус Христос” роботи олією на полотні Б. Ортмана, “Богородиця з маленьким Ісусом”, намальована І. Кубланом у 1930 p., а також дві картини невідомих авторів початку XX ст.

У 1903 р. дахи церкви вкрили бляхою. Останній ремонт зроблено в 1990 р. зусиллями куратора Василя Керечана. Стіни розмалювали два брати Білани.

У 1992 р. церкву повернуто греко-католикам. Обслуговує громаду о. Василь Лакатош.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 394.