Церква св.Трійці (греко-католицька)

Чабин. Церква Св. Трійці, 1992 р. Світлина 1999 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 234.

Чабин Мукачівський район

Дзвіниця. 1952.

Церква Св. Трійці. 1995. (УГКЦ)

Про священика згадано в 1649 p., але згадки про церкву не знайдено.

З початку XX ст. в селі була дерев’яна дзвіниця під двосхилим дахом, а дзвін, відлитий братами Бухнерами в Кошицях у 1926 p., купив Іван Піхлер. У 1952 р. Юрій Дзямко та Іван Желізник збудували на старому місці нову дзвіницю.

На початку 1990-х років невелике село збудувало аж дві муровані церкви – греко-католицьку і православну. Спорудження греко-католицької, завершене в 1992 р., організували Іван Капац, Василь Желізник, Михайло Кохан та кілька інших людей. Проект церкви виконав мукачівський архітектор Віктор Кабацій, але головну роль відіграв будівничий з Тур’ї Пасіки Михайло Мовнар. Три брати Романи з Великого Раківця дуже якісно виконали бляхарську роботу. Столярку робили брати Іван і Юрій Дзямки, а металеві вікна – Іван Капац.

У 1995 р. поставили іконостас, вирізьблений Василем Ясіньком з Драчина. Ікони намалювали Павло Бауман та Іван Поп. Ю. Дзямко збудував біля церкви одноярусну дерев’яну каркасну дзвіницю. Завершену церкву посвятив помічний єпископ Й. Головач.