2009 р. На Львівщині у палаці графа Бадені хочуть зробити відстійник для нелегалів

Дата: 12.11.2009

Всеукраїнське об’єднання «Свобода» виступає проти розміщення у палаці Бадені у Буську відстійника для нелегалів. Активісти Буської районної організації «Свободи» оголошують про збір підписів проти такого застосування історичної споруди і за створення у палаці музею. Вони закликають усіх небайдужих прийти до палацу у неділю, 15 листопада, о 12.30 і підписатися під зверненням до Уряду. Про це сьогодні, 12 листопада, ЗІК повідомили у прес-службі ЛОО ВО «Свобода».

У серпні цього року уряд своєю постановою віддав споруду в підпорядкування Міністерству внутрішніх справ. Міліцейські чиновники не вигадали нічого іншого, як перетворити унікальну пам’ятку архітектури в «пункт тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні». Проти цієї ініціативи виступила громадськість Буська, яка готова до акцій непокори в разі, якщо влада не прислухається до їхньої думки.

Донедавна палац графа Бадені в Буську був частиною майнового комплексу військового містечка, яке належало Міністерству оборони. У серпні цього року палац разом з рештою споруд військового містечка передали МВС. Після того, як з’явилася ця постанова уряду, у жителів Буського району поменшало шансів створити в приміщенні палацу омріяний мистецький центр. Досі на території району, в якому зареєстровано і охороняється законом 52 пам’ятки архітектури і культури, немає музею.

Марними були звернення представників громадськості до Президента, прем’єр-міністра з проханням віддати громаді споруду. У відповідь отримували чиновницькі відписки: палац передано МВС, і в ньому буде пункт для перебування нелегалів.

Упродовж кількох років на території палацу львівські археологи проводили дослідження й щоразу виявляли нові сенсаційні знахідки. Деякі знахідки датують 13-16 століттям. Планувалося, що ці знахідки стануть основою експозиції майбутнього музею в Буську, а сам музей увійде до списку «Золотої підкови». Але зараз ці плани можуть зазнати краху.

Як зазначила голова Львівської обласної організації ВО «Свобода», депутат ЛОР Ірина Сех, у такий спосіб уряд реалізовує угоду між Україною та ЄС про реадмісію. Наслідки цієї угоди цілком передбачувані – нашу країну невдовзі можуть заполонити сотні тисяч нелегалів, яких випровадять до нас із країн Євросоюзу.

«А крім цього, на прикладі Буського палацу бачимо, що для реалізації цієї угоди пожертвують навіть пам’ятками архітектури. Уявіть лише – в історичній споруді влаштують «перевалочний» пункт. Наразі на усі звернення громади до столичної влади надходили формальні відписки. І люди звернулися за підтримкою до «Свободи».

Я пропонуватиму розглянути це питання на найближчій сесії Львівської обласної ради – для цього вже підготувала проект звернення до прем’єр-міністра. Знаю, що представники Буської громади вже готують своє звернення до глави уряду й збирають підписи мешканців. Бачу, що люди налаштовані дуже рішуче, вони не поступляться своєю волею і в разі, якщо їхню думку проігнорують, готові вийти на вулицю», – зазначила Ірина Сех.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»