Церква св.Онуфрія

Церква св.Онуфрія

Церква 18 ст. (дерев.) і дзвіниця 18 ст. (дерев.) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 55].

Онуфріївська церква та дзвіниця 1758 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Дерев’яна церква св.Онуфрія 1642 р. в ур.Воляни [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 103].

Церква св.Онуфрія 1680, 1758 рр. (дерев.) і дзвіниця 1758 р. (дерев.) (передмістя Воляни) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

На околиці сучасного Буська розташоване дуже давнє, круглої форми городище, де майже повністю збереглися височенні вали й рови. Біля входу в нього стоїть капличка, видовбана в старезному дубі, діаметром близько трьох метрів (на думку фахівців, вік його досягав тисячі років або й більше). У городищі зберігається дерев’яна церква XVIII ст., але більш давніх форм. У неї тридільний план з квадратними, крім вівтарного, приміщеннями. Середній зруб значно вищий за бічні, на ньому – досить висока баня з одним заломом [Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 239].

Каплиця із стовбура дуба 1864 р. [Історія міст і сіл УРСР : Львівська область. – К. : ГРУРЕ, 1968 р.].

Іконостас має підпис на одвірку царських врат: “Року божіа АХМЕ Григорій маляр сницер сам” (=1645 р.) [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 125]. Тобто виходить, що іконостас є давнішим за церкву.

Церква вівтарем орієнтована на схід. Дзвіниця розташована на захід від церкви, не на осі симетрії останньої. Спостереження М.І.Жарких, 15.08.1988 р.

Довідка на сайті

Довідка на сайті