2008 р. Буськ увійде до маршруту ”Золота підкова Львівщини”

Денис Мандзюк

Дата: 24.07.2008

Понад 4 тис. знахідок відкопали археологи у райцентрі Буськ на Львівщині з 2000 року. Цього літа дослідники працюють на території колишнього маєтку графа Казимира Бадені. Керівники району хочуть відремонтувати аварійну споруду палацу, щоб відкрити в його приміщені музей і філію Львівської галереї мистецтв.

– Палац збудований 1810-го. Через 66 років його придбав польський граф Бадені, майбутній намісник Галичини, – розповідає 52-річний Петро Довгань з інституту археології Львівського університету ім. Франка. – Граф навіть не підозрював, що його маєток розташований на території стародавнього Бужська – саме так називали Буськ до ХVІ століття.

На розкопках працюють студенти зі Львова й Тернополя. Довгань приносить у коробці та розкладає на землі знайдені раритети.

– Маємо колекцію виробів із кості, – показує кілька оленячих рогів. – Тут є як готові інструменти, так і тільки підготовлена до обробки сировина. Очевидно, на цьому місці мешкав ремісник. А ще знайшли дев’ять скляних браслетів. Усі вироби датуємо ХІІІ століттям.

Одна з найцікавіших знахідок – маленька кістяна трубка.

– Це частина намиста або амулет носилася на мотузці, – пояснює археолог. – Вона б не була такою цікавою, якби не мала на собі двох вирізаних літер ”Н”. Вирізав ці букви не князь, не боярин, а ремісник. Тобто простолюдини у Бужську 800 років тому були письменними.

Перша згадка про Бужськ датується 1097 роком. Археологи кажуть, що місто існувало значно раніше.

Усі знахідки дослідники везуть до Львова. У Буську їх зберігати ніде – музею в райцентрі немає. Палац графа Бадені належить військовим, та вже п’ять років порожній. Районна влада хоче взяти будівлю у свою власність.

– Хочемо додати маєток до екскурсійного маршруту ”Золота підкова”, куди входять замки в Олеську, Підгірцях та Золочеві, – каже голова районної адміністрації Михайло Вовк, 53 роки. – Окрім місцевих знахідок, тут можна виставляти картини із фондів Львівської галереї мистецтв. Її директор Борис Возницький на це погодився. Частину приміщення можна було б використовувати як палац урочистих подій. Але роботи потрібно починати вже – будівля в аварійному стані. Ремонт обійдеться щонайменше у десять мільйонів гривень. Треба шукати інвесторів.

В одній із кімнат палацу зберігся старий паркет, викладений сімома кольорами. В іншій – ліплений герб графської родини. Керівники району сподіваються, що палац Бадені стане туристичним об’єктом до 2012 року.

Джерело: “Газета по-українськи”