2007 р. Розбилася скульптура Пінзеля

Жанна Попович

Дата: 24.12.2007

У середині грудня працівники Бучацького краєзнавчого музею на Тернопільщині помітили, що на колишній ратуші немає статуї ”Феміди” скульптора Іоанна Пінзеля. У внутрішньому дворику знайшли її залишки.

– Вона впала випадково, – виправдовується 48-річний Ігор Голембйовський, виконроб фірми ”Львівреставрація”, що відновлює ратушу. – Очевидно, постамент зрушився, коли знімали сусідню скульптуру.

Із 25-метрової висоти ”Феміда” впала на робітника, зламала йому ногу. Нині той у лікарні. Уламки скульптури перенесли до музею.

Ратушу на центральній площі Бучача звели 1751 року. На фронтоні стояло 12 скульптур, що витесав Іоанн Георг Пінзель. За кілька років у ратуші була пожежа, чотири скульптури розбилися, решта обгоріли. Десь тоді у ”Феміди” відпала голова.

За радянський часів у приміщенні ратуші був краєзнавчий музей. Останні років 20 вона в аварійному стані, скульптури розвалюються.

– Пінзель не врахував особливостей нашого каменю-пісковику, – пояснює 81-річний Борис Возницький, директор Львівської галереї мистецтв. – Фігури треба було витісувати вздовж прошарків, а він робив упоперек.

Позаторік мер Бучача Омелян Оверко вирішив реставрувати ратушу. З державного бюджету виділили 5 млн грн, найняли будівельників із ”Львівреставрації”. Вони відремонтували верхню частину, позолотили флюгер. Нині роблять оздоблення вікон та дверей. На Різдво запрацює новий годинник.

– Усі вісім фігур Пінзеля знімемо, реставруємо й поставимо в музеї, – каже мер. – А на ратуші встановимо копії. Зараз над ними працюють кілька скульпторів.

Пінзеля називають ”галицьким Мікеланджело”. До Бучача він приїхав із Канева в середині XVIII ст. Граф Микола Потоцький запросив його працювати на ремісничих фабриках.

Ще з початку 90-х науковці пропонують зняти з бучацької ратуші кам’яні скульптури й установити їх у музеї. Бо фігури Нептуна, Геракла, Козака втратили окремі фрагменти, деякі не мають голів. Відновлювати їх доведеться за знімками 1920-х років.

Багато робіт майстра купили закордонні колекціонери. В Україні залишилися 30 уцілілих скульптур Пінзеля. Вони зберігаються в музеях Львова, Івано-Франківська, Тернополя.

– Точну вартість ”Феміди” встановити важко, бо вона була ушкоджена, – говорить науковець Тернопільського краєзнавчого музею Віра Стецько, 51 рік. – Але не менше ніж кілька сотень тисяч доларів.

Джерело: “Газета по-українськи”