Церква Непорочного зачаття Пресвятої Богородиці

Люблінський воєвода рекомендував православну церкву в селі зруйнувати (лист до Міністерства віросповідань і публічної освіти від 4 грудня 1937 р.).

В 1937 р. село належало до Грубешівського повіту [Купріянович Г., Рошенко М. Холмщина – минувшина і теперішність. – Пам’ятки України, 1995 р., № 3].

Коло 1806 р. розібрано дерев’яну церкву Воздвижения Чесного Хреста в Грубешові, до якої належали місцеві греко-католицькі парафіяни. її перенесено і поставлено в селі та освячено як церкву Непорочного зачаття Пр. Богородиці. 1 Ця будівля згоріла у 1854 р. 2 У 1858 р. збудовано нову дерев’яну церкву на мурованому фундаменті та окрему дерев’яну дзвіницю. 3 З 1875 р. церква стала православною. Відремонтована на початку 1890-х рр. і освячена у 1892 р. 4 Після першої світової війни зачинена. Зруйнована 6 липня 1938 р. в часі акції нищення церков у Люблинському воєвідстві. 5 Як відзначав дослідник А. Річинський, це була тризрубна однобанна церква, увінчана шоломовою банею на світловому восьмерику нави. 6

1. Wiatrowski A. Greko-unici Hrubieszowscy. Szkic historyczny. – Lublin, 1925. – S. 14.

3. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 343, аркуш 10.

4. ХВЕВ, 1892. № 24. – С. 486.

5. ЛНБ, Відділ рукописів, фонд 9, справа 4400, аркуш 50.

6. Річинський А. Західня гряниця поширення трьохбанних церков і т. зв. українського барока. // “Наша батьківщина”, 1939. ч. 5. – С. 116.