Ікона «Богородиця провідниця»

Текст і фото узято з ФБ-стрічки Музею волинської ікони (опубліковано 28 травня 2020 р.)

«Волинський іконописець 1630 р.» є автором ще одного образу з Покровської церкви с. Бобли – «Богородиці Одигітрії». Цей твір відтворює канонічний образ, разом з тим відзначається ліричним настроєм та лагідним спокоєм. Видовжена форма дошки змусила маляра «витягнути» фігуру Богоматері, зробивши непропорційно малою її голову та постать Ісуса. Богородиця зображена в голубому хітоні з густо промальованими бганками та червоно-коричневому мафорії з світло-зеленим виворотом. З-під мафорію на голові Богородиці виглядає біла хустка, яка м’якими хвилями огортає голову і кінцями спадає вздовж шиї. На дитині – сліпучо-білий хітон, підв’язаний широким поясом з бантиком, та гіматій червоно-коричневого відтінку з прокресленими чорним контуром складками.

Характер моделювання ликів Богородиці та Ісуса мають спільність з моделюванням ликів ряду ікон цього ж живописця. Обличчя видовжені, з високим чолом, тонкою лінією брів, яка плавно переходить у лінію дещо задовгого прямого носа, руки з тонкими довгими пальцями. Маляр володіє об’ємним пластичним моделюванням форми, використовує тональні і світлотіньові переходи кольору. Колорит його творів виглядяє стриманим і гармонійним, не дивлячись на дещо суховату манеру виконання образів.