Курганний могильник в урочищах Скоробір, Осняги, Саранчеве Поле

Пам’ятка археології

VI-ІІІ ст. до н.е.

Розміщення:

Полтавська обл., Котелевський р-н, с. Більськ, автотраса Полтава-Гадяч (степова дорога від Опішні до Більська).

Загальний опис:

Курганний могильник в урочищах Скоробір, Осняги та Саранчеве Поле являє собою основний некрополь Більського городища.

Знаходиться на підвищенні лівого берега р. Суха Грунь на захід від городища. З півдня він обмежений яром, а з півночі – хутором Марченки.

В кінці XIX-на початку ХХ ст. могильник нараховував більше тисячі курганів. В наш час через інтенсивне розорювання насипи багатьох курганів ледь помітні.

З південно-західної сторони до могильника прилягає грандіозна майдановидна споруда – Скоробір, що складається з двох груп валів – Великий та Малий Скоробїр.

Досліджені кургани могильника мали висоту від 0,4 до 2,4 м. Могили у вигляді ям, ям зі зрубами, дерев’яних склепів.

В обряді поховань однорідність не помітна. Переважає трупоположення з орієнтацією похованих по осі південний захід – північний схід. Також зустрічається трупоспалення.

Більшість курганів пограбовано. Серед інвентаря – місцева та антична кераміка, зброя, кінська упряж, прикраси та культові речі.

Досліджені поховання датуються VI-III ст. до н.е.

Розкопки курганного могильника в урочищах Скоробір, Осняги та Саранчеве Поле проводились В.О. Городцовим у 1906 р. (21 курган), Б.А. Шрамком у 1965, 1972 та 1975 рр. (23 кургани).

Речові пам’ятки зберігаються в колекціях музеїв та наукових установах Москви, Петербургу, Києва, Харкова, Полтави.

Взято під охорону згідно постанови Ради Міністрів Української РСР № 711 від 21.07.1965 р.

Охоронний №: 87.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: затверджені рішенням виконавчого комітету Полтавської обласної Ради депутатів трудящих № 301 від 8 липня 1975 р. (Див. план охоронної зони).

Археологические открытия 1973 года.- М.: Наука, 1974.

Граков Б. Скіфи.- К.: Вид-во УАН, 1947.

Ковпаненко Т.Г. Племена скіфського часу на Ворсклі.- К.: Наукова думка, 1967.

Шрамко Б.А. Некоторые итоги раскопок Бельского городища и гелоно-будинская проблема // СА.- 1973. № 1.- С.65-85.

Шрамко Б.А. Новые находки в городе Гелоне. // Археологические открытия 1981 г.- М., 1983.- С.335.

Шрамко Б.А. Архаическая керамика Восточного укрепления Бельского городища и проблема происхождения его обитателей // Археологический сборник Государственного Эрмитажа.- 1983.- № 23.- С.73-92.

Шрамко Б.А. Бельское городище скифской эпохи (город Гелон).- К.: Наук. думка, 1987.- 184 с.