2008 р. Розкопки харківських археологів уточнили вік Більського городища

Дата: 06.08.2008

Розкопки харківських археологів уточнили вік Більського городища. Про це повідомила керівник Більської археологічної експедиції Ірина Шрамко.

“Більське городище античного періоду (с. Більськ Котелевського району Полтавської області) в 2 половині І тис. до н.е. було найбільшим укріпленням Лівобережної України й Східної Європи в цілому, – повідомила І. Шрамко. – В 2008 році здійснена численна експедиція. Крім археологів Харківського національного університету імені Каразіна (ХНУ) до експедиції ввійшли археологічні гуртки харківського обласного Палацу дитячої і юнацької творчості, а також Палацу дітей і юнацтва з Києва й студенти Лебединського педагогічного коледжу з вивчення Більського городища (м.Лебедин Сумської області)”.

За словами І. Шрамко, археологічний сезон 2008 року не приніс знахідок із золота або чогось екстраординарного й незвичайного. Але для істориків і археологів сезон приніс багато цікавих знахідок з історії раньоантичного Бєльського городища. Зокрема розкопано кілька цілих зольників, які дозволяють вибудувати хронологію розвитку городища.

Так, вже перші дослідження дозволили уточнити хронологічні рамки виникнення й функціонування городища. За словами Ірини Шрамко, воно існувало вже в 2 половині VІІІ ст. до н.е., тобто задовго до приходу в ці землі скіфів. Перші дослідники вважали, що городище виникло десь в VІІ-VІ ст. до н.е.

Джерело: “Освітній портал”