Бершадь м

Історичні адміністративні поділи

Згадується з 1459 р. [Історія міст і сіл УРСР : Вінницька область. – К. : ГРУРЕ, 1972 р.]. Козацька фортеця існувала десь з 1620 р. – зруйнована у 1625 р. власником м-ка Юрієм Збаразьким на догоду туркам [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9]. В 1649 р. – сотенне м-ко Уманського полку. З 1781 р. тут знаходився деканат Київської уніатської митрополії [Перковський А.Л. Довголітні люди на Правобережній Україні в 18 ст. – Український історичний журнал, 1966 р., № 2, с. 108.]; в кінці 18 ст. було 4 церкви [Krzyżanowski S. Skorowidz miejscowości byłego województwa Bracławskiego. – Kraków: 1869, s. 11]. 2 церкви є [КВн].

Довідка у Вікіпедії:

В 1905 р. поруч існувало окреме село Комаринці (15 верст від Бершаді, 40 верст від Ольгополя), і в ньому була церква [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд. губ. стат. комитета, 1905 г., с. 302]. Церкви не було в довіднику 1901 р., мабуть, збудована в 1901..1905 рр.

В 1905 р. поруч існувало окремий присілок Цымбалы (Цимбали) (5 верст від Бершаді, 29 верст від Ольгополя) [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд. губ. стат. комитета, 1905 г., с. 303].