Баланівка с

Історичні адміністративні поділи

Або Старо-Баланівка. Згадується з 17 ст. [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9].

В 1905 р. зафіксована назва Балановка з 2 церквами, поділу на Старо-Баланівку та Слободо-Баланівку офіційна статистика не знала [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд. губ. стат. комитета, 1905 г., с. 320].

Водяний млин 17 ст. Сторожова башта 17 ст. [Історія міст і сіл УРСР : Вінницька область. – К. : ГРУРЕ, 1972 р.].

Сирійський мандрівник Павло Халебський відвідав Баланівку 14 (24) червня 1654 р. Він записав:

Проехав одну милю, мы прибыли к довольно большому городу с деревянною обширною крепостью, со стенами кругом, со рвами и пушками; его имя Баланоука (Балановка). Вокруг каждого города, т. е. за крайними домами, бывает деревянная стена, а внутри другая. Над крепостными воротами стоит высокий деревянный брус с изображением распятого Христа (да будет прославлено имя Его!) и орудий Его распятия, т.е. молотка, клещей, гвоздей, лестницы и пр. Распятие существует со времен ляхов. И здесь также вышли нам навстречу. [ антиохийского патриарха Макария в Россию в половине XVII века, описанное его сыном, архидиаконом Павлом Алеппским. Выпуск 2 (От Днестра до Москвы) // Чтения в обществе истории и древностей российских, 1897 г., кн. 4, с. 17.]

Довідка у Вікіпедії:

виконкому Вінницької обласної Ради депутатів трудящих № 416 від 6 липня 1957 р. «Про уточнення обліку населених пунктів»: включити в облікові дані адміністративного поділу новоутворені населені пункти і населені пункти, які раніш не були враховані: хутори Богданівка і Іллінецький — Баланівської сільської ради. [Нині невідомі.]

Список літератури – на сайті «».