Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Розмір зображення: 800:563 піксел

Нове Село. Церква св. арх. Михайла, 1920-і роки, 1947. Світлина 1996 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 630.

Дерев’яна церква св.Михаїла 1920-х рр. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 85].

Нове Село

Церква св. арх. Михайла. 1920-і роки, 1947. (УПЦ)

У селі поряд з угорцями живуть українці – виходці з верховинських сіл. Невеличка церківця була куплена громадою в селі Неґрово Іршавського району в 1944 р. Незабаром дощані стіни церкви занепали і, за підтримки районного архітектора, їх вдалося замінити мурованими. Дерев’яною залишилася лише дзвіниця, що має дещо конічну форму.

Церква має певну історичну цінність як одна з небагатьох уцілілих дерев’яних православних церков з часів поширення православ’я в 1920-х роках. Такі церкви будувалися нечисленними тоді православними громадами і мали здебільшого каркасну, а не традиційну зрубну конструкцію стін. Інтер’єр дуже простий. Є кілька ікон, можливо, з початку XX ст., царські врата та кілька стародавніх книг.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 629.