Брюссель м

Брюссель (нід. Brussel, фр. Bruxelles, нім. Brüssel) — столиця Бельгії, де-факто столиця Європейського Союзу і центр найбільшої міської агломерації країни.

Назва міста походить від давньонідерландського bruocsela — «селище на болоті».

Цифра сім — знаменна для Брюсселя: сім пагорбів, сім доріг ведуть у місто, вся влада була закріплена за сімома знатними родами, сім тварин охороняють головну площу міста Гроте-Маркт (французькою Ґран-Плас); за нідерландською версією назви міста — сім літер, сім епох, сім кілець розвитку, сім підмурків лежать в основі міста: епоха герцогів Брабантських, епоха іспанських Габсбурґів (1482–1713), епоха австрійських Габсбурґів (1713–1794), епоха Франції (1794–1814), епоха Нідерландів (1815–1830), і, нарешті, епоха теперішньої Бельгії (з 1830 року — року заснування держави).

В середині XX ст. місто стало важливим культурним і міжнародним центром. У ньому містяться штаб-квартира військово-політичного блоку НАТО, Ради Європейського Союзу (ЄС), ЄАВК та інших міжнародних організацій.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".