2009 р. У Бахчисараї – нові археологічні знахідки

Олександр Савоченко, Айше Абдуллаєва, Гайрі Усеїнов

Дата: 03.06.2009

Нові археологічні знахідки у Бахчисараї. На території першої столиці кримськотатарського ханства вчені виявили підмурки громадських лазень. Тепер з цілого комплексу давніх столичних будівель археологам лишилося знайти останню – уславлений монарший палац. У цих стінах виховували еліту кримського ханства. На початку шістнадцятого століття на території Бахчисарая звели один із найстарших навчальних закладів східної Європи – Зинджирли-Медресе. Коли будівництво завершили, хан Менглі-Герай звелів почепити при вході важкого ланцюга. Щоб кожен схиляв голову перед наукою.

Олекса Гайворонський, заступник директора Бахчисарайського історико-культурного заповідника: Протягом чотирьох століть тут, у цих стінах релігійного навчального закладу Зинджирли-Медресе отримували освіту майбутні законознавці, судді, мулли, тобто ті, хто мусив у майбутньому стати елітою кримськотатарської держави.

Останній здобуток археологічної команди – дослідники знайшли підмурівка громадських лазень. Вони були одним з основних атрибутів ханської столиці.

Олекса Гайворонський, заступник директора Бахчисарайського історико-культурного заповідника: Ми знаходимося на фундаменті на місці розкопок цих лазень. Ми знали, що лазні, вони мусили бути у Салачику, оскільки це була така традиція. Те, що вони знаходяться саме на цьому місті – це стало справжнім відкриттям для нас.

Та головна несподіванка на археологів чекала в ханській усипальні. Коли будівлю реставрували, науковці відкрили гробницю. І замість шести тіл монархів, як були певні дослідники, там лежало дванадцятеро. Ні імен, ні написів на похованні немає. Тепер з усього комплексу столичних будівель Салачика – саме так колись називали столицю ханства – археологам зосталося віднайти залишки палацу Девлет-Сараю. Можливо вони наблизять науковців до розкриття таємниці усипальні.

Джерело: СТБ