Церква всіх святих

Церква всіх святих

Баркасово. Церква неділі всіх святих, 1905 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 150.

Баркасово Мукачівський район

Церква неділі всіх святих. 1905. (УГКЦ)

Мурована базилічна церква є першою греко – католицькою церквою в селі. Зразком для будівельників була церква в Страбичові. Камінь заклали 20 серпня 1905 р. (тоді зібрали 1866 корон), а 1 листопада 1906 р. о. Михайло Бачинський посвятив церкву, яка ще не мала вежі, а також надбанний хрест.

Марія Балоґ з Великих Лучок подарувала 1000 корон на початку спорудження, а на посвячення – плащаницю і два образи, а її земляк Іван Драга подарував 400 корон на дзвін. Іван Шелестай із Ґоронди подарував чашу за 106 корон.

Лучанська церква подарувала дві хоругви, процесійний хрест і дві ризи, страбичівська – 2 хоругви, 1 служебник і оновлений балдахін із старої церкви. Тоді ж зібрали 1479 корон на закінчення церкви, включно зі щедрим даром Антона Meдве, а від єпархії надійшло 200 корон. Наву перекрили не склепінням, а плоским перекриттям. Одноярусний іконостас дуже скромний, але образи свідчать про майстерність автора. Майстерно намальована і серія картин Хресної дороги, а “родзинкою” є картина “Св. Терезка” пензля Й. Бокшая з 1936 р. у розкішній різьбленій рамі.

У 1949 р. священик Ґабор Удуд був засланий у сибірські табори, а церкву передали Московському православному патріархату. З 1991 року діє як греко-католицька, завдяки невтомній діяльності місцевої активістки Олени Марці.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 150.