Давні споруди

Кляштор домініканців заснований Ст.Гольським [Грушевський М. С. Барське староство. – К.: 1996 р., с. 108, 112; Симашкевич М. Римское католичество, с. 125]. Кляштор домініканців збудований у 1607 р. Станіславом Гольським. У 19 ст. з його матеріалу збудовано церкву у с.Барські Чемериси [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 750 – 753]. Кляштор закрито в 1831 р. [Крижанівський О.П., Плохій С.М. Історія церкви та релігійної думки в Україні. – К.: Либідь, 1994 р., т. 3, с. 224].

Костел св.Анни відомий з 1598 р. [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 750 – 753]. Після скасування кляштору у 1832 р. його костел св.Анни лишився парафіальним [Źródła do dziejów rozgraniczenia diecezji łacińskich w Cesarstwie Rosyjskim w połowie 19 wieku. – Lublin: 2000, t. 1, cz. 1, s. 41]. Отже маємо плутані й суперечливі відомості про цей костел і кляштор.

Кляштор єзуїтів заснований Ст.Жолкевським в 1616 р. на місці руїн невідомого монастиря. Зруйнований під час війни 1648 – 1654 рр. Собор та келії збудовані в 1701 – 1787 рр. у вигляді єдиного корпусу (тут був розміщений католицький кляштор). В 1787 р. до північного фасаду костелу прибудовано ще один П-подібний корпус келій. Його східна частина розібрана в 1960-х роках. Дзвіниця споруджена в 1908 р. Після скасування ордену єзуїтів влаштовано василіянський монастир. В 1838 р. перетворено в православний монастир Покрови. Церква преп.Арсенія збудована в 1847 р. З 1881 р. монастир перетворено в жіночий. [Гульдман В.К. Справочная книжка Подольской губернии. – Каменец-Подольский: тип.губ.правления, 1888 г., с. 484; Географическо-статистический словарь Российской империи / Семёнов П.П. – Спб.: 1873 г., т. 4, с. 154; Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1986 г., т. 4, с. 14; Грушевський М. С. Барське староство. – К.: 1996 р., с. 109; Симашкевич М. Римское католичество и его иерархия в Подолии, с. 50, 147-9, 372].

При василіянському монастирі діяла в 1780-1790-х рр. школа [Крижанівський О.П., Плохій С.М. Історія церкви та релігійної думки в Україні. – К.: Либідь, 1994 р., т. 3, с. 267].

Кляштор єзуїтів засновано у 1614 р. [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 750 – 753].

Кляштор францисканців заснований І.Виговським [Грушевський М. С. Барське староство. – К.: 1996 р., с. 330]. Це неточно, він заснований ще в 1622 р. [Симашкевич М. Римское католичество, с. 508] Кляштор францисканців закрито в 1831 р. [Крижанівський О.П., Плохій С.М. Історія церкви та релігійної думки в Україні. – К.: Либідь, 1994 р., т. 3, с. 224]. Кляштор францисканців з костелом св.Миколи закрито у 1832 р. [Źródła do dziejów rozgraniczenia diecezji łacińskich w Cesarstwie Rosyjskim w połowie 19 wieku. – Lublin: 2000, t. 1, cz. 1, s. 41].

Церква Воскресіння згадана в документі 1657 р. [Грушевський М.С. Історія України-Руси. – К.: 1994 р., т. 6, с. 364; Архив ЮЗР, ч. 8, т. 2, № 49, с. 142]. Вона згоріла у 1 пол. 19 ст. [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 750 – 753].

Церква св.Миколи – про неї є звістка з 17 ст. [АрхЮЗР, ч. 8, т. 2, с. 146]; пізніше невідома [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 750 – 753].

Церква св.Трійці була у 17 ст. [АрхЮЗР, ч. 8, т. 2, с. 388]. Пізніше на її місці збудували Успенську церкву [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 750 – 753].