2011 р. Розвалюється хата М. Коцюбинського на Вінничині

Олена Бучацька, Ростислав Макогон

Оселя Михайла Коцюбинського на Вінничині, в якій письменник провів дитинство, розвалюється на очах. Щоби відновити будинок у місті Бар і створити музей-садибу літератора, потрібен не один мільйон гривень. Що робити із садибою Коцюбинського, 147-й День народження якого виповнюється сьогодні, вирішуватимуть місцеві депутати.

У цей будинок родина Коцюбинських переїхала, коли Михайлу виповнилося одинадцять років. Тут він провів своє дитинство. Останні півстоліття будівлю передавали від одного відомства до іншого. Нині оселя у жалюгідному стані. Трухляві дерев’яні перекладини, облуплені стіни, провалений дах. Місцеві чиновники констатують, цей будинок реконструкції не підлягає.

Ворогом номер один для споруди стала сіль. ЇЇ тут зберігали для комунальних потреб – щоби взимку посипати дороги. Сіллю просякли усі стіни. Почалася корозія, яка і “з’їла” будинок.

Натомість будівельники запевняють, сучасні технології дозволяють позбутися навіть цієї соляної напасті.

Щоби відбудувати оселю Коцюбинських у первісному вигляді – потрібен не один мільйон гривень. У бюджеті міста таких грошей немає. Чиновники навіть планували знести напівзруйнований будинок. А на його місці – встановити пам’ятний знак письменникові. Така ідея не припала до душі місцевим мешканцям.

Місцеві чиновники нині чекають на висновки столичного інституту будівельних конструкцій. Якщо експертиза дасть добро на відновлення оселі Коцюбинського, подальшу її долю вирішуватимуть депутати міськради.