2008 р. Ювілей хмарочоса. Будівлі Держпромисловості - 80 років

Олександр Савоченко, Марія Малевська, Олександр Бринза

Дата: 07.11.2008

У Харкові відзначають ювілей одного серед символів минулої доби. Радянський хмарочос. Так називали колись будівлю Державної промисловості. Свого часу багатоповерхова споруда установи була найвищою в СРСР. Нині туристична візитівка міста святкує 80-річчя.

Будівля Держпрому неначе з радянського кіно – цілковитий музейний експонат. Тут збереглися архаїчні їдальні. 90 відсотків працівників – держслужбовці. Та й саму будівлю колись зводили винятково для чиновників.

Театр опери та балету. Концерт – як за радянських часів. Держпром святкує ювілей. Проте сама будівля та її мешканці ювілей святкують у цілковитій темряві. Дві години без світла зранку, дві – надвечір – така реальність сьогодення. Працівники Антимонопольного комітету сидять без діла при свічках, по коридорах блукають ревізори з КРУ. Працюють тільки власники ноутбуків – їм треба лише підсвітити клавіатуру.

Якщо ввечері співробітники радіють скороченню робочого дня, то вдень, коли нема світла, – замерзають. У кабінетах – лише 11 градусів. Директор Держпрому пояснює, що світло вимикати змушені. Від 1928 року приладів у будівлі побільшало. От і не витримують навантажень дроти, які виготовили ще на початку минулого століття.

Олег Мурашов, гендиректор Держпрому: “Это не экономия, это называется «веерные отключения». Как вспомним старые времена, это необходимо для чего? Госпрому 80 лет, и с 49-го года ничего в нем не делалось!”

Ще службовці бояться застрягти в ліфті. Вони в Держпромі – справжні раритети.

Павло Приходько, електромеханік: “У нас трудности могут быть только с запчастями. Потому что запчастей новых – вернее, старых – нету уже. Кое-что приходится даже самим изготавливать”.

Та механік упевнений, що таких міцних ліфтів, як і будинків, у місті годі й знайти.

Джерело: СТБ