Будинок державної промисловості (Держпром)

У 1925 р. було оголошено конкурс на кращий проект Держпрому. У ньому взяли участь такі відомі майстри архітектури, як О.Бекетов, В.Гельфрейх, О.Дмитрієв, Л.Руднєв, І.Фомін, В.Щуко, О. Щусєв та ін. Перша премія одноголосне була віддана проекту виконаному архітекторами С.Серафімовим, М.Фельгером і С.Кравцем. За їхнім проектом і споруджено будівлю Держпрому. Й розташували на одному знайбільшихусвіті майданів, названому іменем Ф.Дзержинського. Майдан, площа якого дорівнює 11 га, складається з двох частин: прямокутної розміром 400: 120 м і круглої діаметром 380 м. Саме на круглій частині майдану в 1929 р. було зведено першу будівлю – Держпром. Будівельними роботами керував інженер П.Роттерт.

Споруда призначалася для розміщення управлінь республіканських трестів і державного банку. Крім того, тут мали бути технічна бібліотека на 200 тис. томів, читальні зали, їдальня, а також зали для зборів на 250 і 1000 місць. Робочі приміщення були згруповані за функціональним принципом і з’єднані між собою по горизонталі коридорами, по вертикалі – сходами та ліфтами.

Будівля Держпрому складається з дев’яти корпусів, що утворюють віялоподібну структуру, їхні поздовжні осі спрямовані радіальне до центра круглої площі.

Корпуси, висота яких збільшується від периферії до центра, симетрично згруповані по троє в кожному з трьох блоків. Два головні корпуси центрального блоку налічують 11 поверхів і мають висоту 63 м. Об’єми на 3-му, 5-му і 6-му поверхах з’єднані між собою критими мостами-переходами.

Вражають розміри будівлі. Об’єм її – 360 000 куб.м, загальна довжина фасадів – 300 м, площа засклення – 17 га. Держпром є найбільшою спорудою у світі, виконаною в архітектурних формах конструктивізму. Тут блискуче продемонстровані його основні прийоми: опори-стовпи, плоска покрівля, вільний план, стрічкове засклення вікон. Ці засоби архітектурної виразності, що ламали багатовікову традицію, використані авторами з великою майстерністю, завдяки чому архітектурна композиція Держпрому набула надзвичайної виразності й самобутності.

Конструктивну основу будівлі становлять багатоярусні монолітні залізобетонні рами. Завдяки застосуванню несучого каркасу виникла можливість нового вирішення стіни. Смуги стрічкових віконних прорізів, що тягнуться по всьому фасаду, не відокремлюють внутрішній простір від зовнішнього, а навпаки, об’єднують інтер’єр з довкіллям. Ефектними архітектурними прийомами навколишнє середовище залучається до об’ємно-просторової композиції споруди. Дві вулиці (Анрі Барбюса та Ромена Роллана), що вільно пронизують споруду, сприймаються одночасно як міські шляхи й величезні інтер’єри.

Об’ємно-просторова структура будинку створена поєднанням різноманітних вертикальних і горизонтальних паралелепіпедів. Композиція розрахована на сприйняття під час руху, коли будівля з’являється перед глядачем у несподіваних ракурсах, що змінюються наче в калейдоскопі.

Держпром вважається найяскравішим взірцем архітектури конструктивізму і належить до провідних архітектурних творів 1-ї половини XX ст. в Європі.

М.П.Андрущенко

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 244 – 245.