Вінницька область

Вінницька область

Розмір зображення: 800:527 піксел

Вінницька область утворена 27.02.1932 р. в числі перших областей України. В 1937 р. до неї була приєднана частина Київської області, натомість деякі частини передано до складу новоутворених Житомирської та Кам’янець-Подільської областей. В 1954 р. частина території була передана до новоутвореної Черкаської області.

Довідка у Вікіпедії:

Слід знати, що в 1946 р. Вінницька область ділилась на 44 дрібних райони: Барський, Бершадський, Брацлавський, Вінницький, Вороновиький, Гайсинський, Дашівський, Джулинський, Джуринський, Жмеринський, Іллінецький, Козятинський, Комсомольський, Копайгородський, Крижопільський, Липовецький, Літинський, Монастирищенський, Муровано-Куриловецький, Немирівський, Ободівський, Ольгопільський, Оратівський, Піщанський, Плисківський, Погребищенський, Самгородоцький, Ситковецький, Станіславчицький, Теплицький, Тиврівський, Томашпільський, Тростянецький, Тульчинський, Турбівський, Уланівський, Хмільницький, Чернівецький, Чечельницький, Шаргородський, Шпиківський, Ямпільський, Яришівський [Українська РСР. Адміністративно-територіальний поділ на 1.09.1946 р. – К.: 1947 р., с. 5 – 6]. В 1962 р. при адміністративній реформі ці райони було укрупнено, і районний поділ наблизився до сучасного. Монастирищенський район передано до складу Черкаської області.

Перелік пам’яток монументального мистецтва Вінницької області:

Таблиця відповідності районів