^Рівненська область

Рівне м

Рівне м

Рішення про перейменування міста Ровно на місто Рівне прийняла Верховна Рада України 11.06.1991 р. Рішення № 1183-XII. Дата опублікування 01.08.1991 р. (“Відомості Верховної Ради України” № 30, ст.395).

Президія Верховної Ради Української РСР постановляє (11.06.1991, № 1183-XII): З врахуванням правил українського правопису надалі іменувати місто – Рівне, а Ровенську область – Рівненська.

Верховна Рада України постановляє (03.02.1998, № 67/98-ВР): Включити в межі міста Рівне Рівненської області землі Рівненського району загальною площею 2042 гектари.

Перша згадка: у 1282 р. був бій між краківським князем Лешком Чорним і литовським князем Вітенем.

Ця звістка легендарна:

1. Вітень став вел.князем допіру 1293 р.

2. Лешко Чорний помер в 1288 р. Тобто ці два князі не князювали одночасно. А відома річ, що легше помилитись у безбарвному числі року, ніж в характерних іменах вождів.

3. Ця битва, якщо справді мала місце, то ніяк не на терені Волинського князівства, котре в кінці 13 ст. було сильним і не могло допустити, щоб ворожі війська переходили його територією (зокрема, поляками треба було пройти з Кракова попри Холм, Володимир, Луцьк). Отже, ця битва могла статись на мазовецько-литовському кордоні, десь на рівнині (на “рівному місці” – а вже краківський літописець, намагаючись з’ясувати, що значить руський вираз “рівне місце”, дізнався, що це “miejsce równe”, звідки вже недалеко до “miasta Równe”).

На поч.15 ст. згадується населений пункт – власність лучанина Дичка. У 1461 р. Іван Дичко продав Р. кн.Семену Несвицькому. Князь Семен помер у 1479 р.

Його удова Марія Несвицька будує в Р. дерев’яний замок. В 1496 р. Р. обложили татари, взяли з міста викуп. В кінці 15 ст. запроваджено магдебурзьке право.

Княгиня Марія Несвицька померла в 1518 р. Після цього Р. перейшло у власність князів Острозьких, яким належало до 1621 р.

З 1723 р. Р. належить Любомирським [Історія міст і сіл УРСР : Ровенська область. – К. : ГРУРЕ, 1973 р.].

Корисна колекція планів міста:

Городище Басів Кут
Городище Басів Кут (+)
Поселення
Поселення (+)
2007 р. У Рівному через історичну знахідку призупинено будівництв нового корпусу “Острозької…
2008 р. У центрі Рівного виявили залишки споруди минулих віків
2008 р. У центрі Рівного виявили залишки споруди минулих віків (+)
2008 р. Cпостерігаючи за дерибаном
2008 р. У Рівному виявили поховання кінця 4-3 тисячоліття до нашої ери
2008 р. У Рівному виявили поховання кінця 4-3 тисячоліття до нашої ери (+)
Замок (+)
Гімназія 1839 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 74]. 	Гімназія 1839 р.…
Гімназія (+)
Вигляд з південного заходу [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 3, с. 300] 	Успенська церква та дзвіниця…
Церква Успіння
1976 р. 10 червня. Фото М.І.Жарких. Негатека, № A136-20.