Церква Різдва Пресвятої Богородиці Діви на Блонню

Церква Різдва Пресвятої Богородиці Діви на Блонню, 1642-1873-1947-1957-1997.

У 1642 р. згадана як дерев’яна. Нова мурована у 1873 році як греко-католицька. Після ліквідації УГКЦ у 1946 р. та акції „Вісла” церковне життя у Перемишлі завмерло. У 1957р., о. Сильвестер Крупа відновив греко-католицькі богослужіння в церкві на Болоню. Після цього, як комуністична влада заборонила греко-католикам молитися у церкві на Болоню, o. Сильвестер знайшов підтримку у латинського пароха костела (тзв. Гарнізонового) о. Атамана, і переніс українське церковне життя до цієї святині (сучасна кафедральна церква Народження Іоанна Передтечі – колишній ізуїтський костел. Від 1997 року, церква на Блонню належить до православного військового ординаріату.

Розписана у 1906 р. Олександром Скрутком та у 1943 Павлом Запоріжським. У будинку поруч, колись власності Братства св. Миколая, містилися читальня „Просвіти” і садок; нині будинок санітарної інспекції „ Sanepid”.

Після ліквідації УГКЦ, арешту Блаженних: Йосафата Коциловського, Григорія Лакоти та членів перемиської Капітули у червні 1946 р., та після закриття катедри (останній парох о. В. Гриник мусив тікати перед арештом), церква оця майже рік сповняла роль катедральної Церкви Перемишля.

В час акції „Вісла” 15 квітня 1947 року (третій день Великодня), були заарештовані урядом безпеки парох цієї церкви о. Степан Яворський і о. Мокій Василькевич, о. Юліян М’ягкий, о. Володимир Прокопів, о. Роман Юстин ЧСВВ, та всі сестри Служебниці, які були на святочних богослужіннях.

Після 10-ти річної перерви, 7 січня 1957 року у Різдво Христове, о. Сильвестер Крупа, у тій Церкві, вперше відновив греко-католицькі богослужіння. Через рік комуністична влада заборонила наші богослужіння і закрила Церкву.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".