^Підкарпацьке воєводство

Ряшів м

Ряшів м

Розмір зображення: 575:433 піксел

Rzeszów, największe miasto południowo-wschodniej Polski, leży nad Wisłokiem, dopływem Sanu, na skraju Pogórza Karpackiego i Kotliny Sandomierskiej. Od wieków krzyżowały się tu szlaki migracyjne i handlowe. Liczne ślady życia człowieka na obszarze współczesnego miasta, potwierdzają wykopaliska sprzed 6000 lat. Pierwsza udokumentowana wzmianka o mieście pochodzi z 1354 roku, kiedy to zorganizowane już miasto Rzeszów Kazimierz Wielki podarował Janowi Pakosławicowi, od którego początek bierze ród Rzeszowskich.

Jan Pakosławic wsławił się m.in. wyjednaniem u papieża w Avignonie zgody na powołanie Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie.

Znaczenie miasta szybko rosło, dzięki przywilejom handlowym. W czasach nowożytnych było średniej wielkości ośrodkiem. W 1658 r. w Rzeszowie powstało Kolegium Pijarów, będące wówczas jedną z nielicznych w Polsce szkół średnich. Za czasów II Rzeczypospolitej w mieście zlokalizowano Państwowe Zakłady Lotnicze oraz Fabrykę Obrabiarek „Hipolit Cegielski”. Po II wojnie światowej Rzeszów stał się stolicą województwa. Miasto czterokrotnie powiększyło swój obszar. Obecnie liczy 160 tys. mieszkańców i zajmuje powierzchnię 54 km kw. Jest ośrodkiem akademickim, kulturalnym i przemysłowym.

Rzeszowska starówka

Stara część miasta stanowi obecnie tylko niewielki fragment współczesnego Rzeszowa: obejmuje Rynek oraz kilkanaście ulic w najbliższym jego otoczeniu. Śródmieście prezentuje różnorodność form zabudowy i stylów architektonicznych, od średniowiecza do czasów nam współczesnych. Na terenie Rzeszowa zachowało się około 400 budowli i obiektów zabytkowych oraz sporo pamiątek historycznych. W podziemiach rynkowych kamienic przetrwały do dziś gotyckie relikty średniowiecznych budynków z czasów narodzin miasta. Secesyjne i eklektyczne elewacje mieszczańskich kamienic i gmachów publicznych dowodzą jego rozwoju w dobie przekształcania się z feudalnego miasteczka w kapitalistyczny ośrodek miejski. Jan Canger, Tylman z Gameren, Jan Chrzciciel Falconi, Piotr Belotti – to budowniczowie wielu obiektów Starówki.

Obecnie w zabytkowej części Rzeszowa znajduje się centrum handlowe i kulturalne miasta. Tu mieszczą się siedziby różnych urzędów i instytucji, banki, niektóre wydziały wyższych uczelni, a także prawie wszystkie ważniejsze placówki kulturalne.

Wille (al. Pod Kasztanami 6, 8, 10) wybudowane na przełomie XIX i XX w. Cechy stylu neobarokowego i szwajcarskiego.

Джерело: [2006 р.]

Старомісце с
Старомісце с (+)
Джерело: epodkarpacie.com
[2005 р.] Вул.Замкова
[2005 р.] Вул. 3 травня
[2005 р.] Вул. 3 травня з перспективою на парафіальний костел
[2005 р.] Вул.Костюшка з перспективою на парафіальний костел
[2005 р.] Вул.Костюшка
Zamek Lubomirskich (pl. Śreniawitów 3) wzniesiony na przełomie XVI i XVII w., rozbudowany i ufortyfikowany przez Lubomirskich w II…
Площа Ринок
Площа Ринок (+)
Kościół i Klasztor OO. Bernardynów w Rzeszowie powstał w latach 1610 – 1629. To jeden z najpiękniejszych…
Кляштор бернардинів (+)
Zespół dawnego konwentu Pijarów (ul. 3 Maja) złożony z kolegium, kościoła i klasztoru powstał w I…
Кляштор піарів (+)
Kościół farny p. w. św. Wojciecha i Stanisława 	Zbudowany został w I połowie XV wieku. Z gotyckiej budowli…
Костел св.Войцеха і Станіслава (+)
Staromiejska synagoga 	Na początku XVII w. powstała w Rzeszowie pierwsza murowana synagoga, zwana staromiejską. Reprezentuje ona typ…
Синагога (+)
Letni Pałac Lubomirskich (al. Pod Kasztanami 3) wzniesiony w początkach XVIII w., rozbudowany i otoczony dużym ogrodem, przebudowany…
Літній палацик Любомирських (+)
[2005 р.] Будинок Ряшівського радіо