Перемишль м

Перемишль (пол. Przemyśl) — місто у Польщі, в Підкарпатському воєводстві. Адміністративний центр Перемиського повіту. Розташоване на річці Сян, за 7 кілометрів на захід від українсько-польського кордону. Засноване у ІХ—X ст. Входило до складу Київської Русі та Руського королівства. Короткий час було столицею удільного Перемиського князівства, очолюваного галицькою гілкою династії Рюриковичів. Після приєднання Галичини до Польщі в XIV ст. стало центром Перемиської землі, належало Руському воєводству Польського королівства. 1389 року отримало магдебурзьке право. Було одним із великих руських (українських) міст регіону, центром Надсяння, православного й унійного Перемиського єпископства. Поступово полонізувалося. У 1772—1918 роках перебувало під владою Австрії. 1918 року короткий час належало Західноукраїнській Народній Республіці, але за результатами українсько-польської війни опинилося під Польщею. В ході Другої світової війни входило до складу УРСР (1939—1944), згодом передано Польщі (1945). Основа економіки — деревообробна промисловість, текстиль, туризм. Важливий транспортний центр. У місті діють греко- і римо-католицькі семінарії, колегіум іноземних мов. Визначними пам’ятками міста є Собор Івана Хрестителя, Перемиський замок, Францисканська церква. Площа міста — 43,76 км². Населення — 64 728 осіб (2012).

11 липня 2022 р. президент України підписав Указ про присвоєння Перемишлю звання місто-рятівник.

Корисна колекція планів міста:

Володимир Пайташ, Перемишль. Відгомін минулого (Спогади), Товариство “Український Народний Дім”, Перемишль 2011, 450 с.