^Церква св.Параскеви (нова)

[2006 р.] Довідка

Cerkiew greckokatolicka p.w. Św. Parascewii

Na początku Pętnej (obecnie jest przysiółkiem do Małastowa) stoi murowana Ukraińska cerkiew greckokatolicka p.w. Św. Parascewii, w miejsce poprzedniej, drewnianej, wzniesionej w 1770 r. z fundacji Katarzyny Wisłockiej. Obecna jednokopułowa, zbudowana w 1916 roku w stylu bizantyjskim na planie krzyża greckiego. Stara cerkiew rozebrana została w 1935 roku. W środku zachowany ikonostas eklektyczny z początku XX wieku. Stoją tam też dwa krzyże, oba poświęcone rocznicy chrztu Rusi. Krzyż z 1938 roku postawiony na pamiątkę 950-lecia chrztu «Rusi-Ukrainy». To jedyny tego typu krzyż na Łemkowszczyźnie, gdzie użyto nazwy Ukraina.

Na innych, licznie stawianych z tej okazji, pisano o chrzcie Rusi lub Rusi Kijowskiej. Inskrypcja na cerkwi wskazuje, że ten kościół podlega parafii greckokatolickiej w Komańczy, tak samo jak kościół w Małastowie. Przed wejściem drewniana dzwonnica wolnostojąca, zbudowana zapewne w 1 poł. XIX w. Drewniana, zbudowana w konstrukcji słupowo-ramowej, oszalowana deskami kładzionymi pionowo na styk. Dwukondygnacyjna, na planie prostokąta, o ścianach zwężających się ku górze, z niskim pięterkiem dzwonowym, wydzielonym obiegającym okapem z desek, nakryta daszkiem namiotowym o cebulastym zwieńczeniu. W dolnej części budowli szerokie, sięgające połowy wysokości dzwonnicy wejście, zamykane dwuskrzydłowymi, drzwiami deskowo-spągowymi. Sygnaturka niewiadomego odlewu.

Джерело: sekowa.info
Краєвид з церквою