Сташківка с

Сташківка с

За поділом 1999 р. – гміна Мощениця, повіт Горлице, Малопольське воєводство.

Staszkówka

Wieś lokowana w XIV wieku jako królewszczyzna. Położona na Pogórzu Ciężkowickim, na wierzchowinie wzniesienia. Już w XVI wieku funkcjonowała tu szkoła, a w drugiej połowie XVII wieku – szpital. Liczy obecnie ok. 1400 mieszkańców. W maju 1915 roku na jej terenach przełamany został front rosyjski. Toczyły się tu niezwykle zacięte i krwawe walki wojsk niemiecko – austriackich z rosyjskimi. Podczas I wojny światowej spłonął drewniany kościół z XV wieku wraz ze słynnym obrazem Matki Bożej Staszowskiej. Zniszczona została też wieś. Ze Staszkówki rozpościerają się wspaniałe widoki. Możemy podziwiać z niej wzniesienia Beskidu Niskiego, Beskidu Sądeckiego, Pogórza Rożnowskiego, Pogórza Ciężkowickiego. Przy ładnej pogodzie można zobaczyć Tatry.

Kościół pw. św. Wojciecha, patrona Polski z lat 1928-1930, bardzo ciekawe wnętrze a w ołtarzu głównym kopia słynnego obrazu Matki Bożej Staszowskiej…

…na dziedzińcu północnym Kościoła pw. św. Wojciecha znajduje się kamienna figura Tego zacnego kapłana a przy niej urocza, również wykonana z kamienia studzienka św. Wojciecha z cudowną wodą leczącą wiele chorób. Kto ufa głęboko w miłosierdzie Boga, niech pije! Na zdrowie! Studzienka stoi w miejscu, w którym św. Wojciech, patron Polski ponad 1000 lat temu zatrzymał się, by wygłosić Słowo Boże oraz, by chrzcić miejscową ludnośc spragnioną Boga Żywego. Św. Wojciech poprzez Staszkówkę pielgrzymował do Prus, by tam ewangelizować naszych sąsiadów…

…między północną częścią Kościoła a studzienką św. Wojciecha znajduje się bardzo piękny, nietypowy grób jednego z zaslużonych kapłanów tutejszego koscioła. Na kamiennym dostojnym krzyżu widnieje popiersie Pana Jezusa w koronie cierniowej, u dołu Kielich ze św. Hostią-symbol chwalebnej ofiary krzyżowej…

…i jeszcze jeden szczegół wzrok nasz przykuwa. Jakoby z wnętrza północnej częsci kościoła, w zaciszu w kamiennej grocie spogląda na nas Matka Boska z figurki.