Польська Ропиця с

Польська Ропиця с

Карта гміни Джерело:

За поділом 1999 р. – гміна Горлице, повіт Горлице, Малопольське воєводство.

Wzdluz drogi do Szymbarku ciagnie sie wies Ropica Polska. Zalozona w XIII w. na prawie niemieckim. W miejscowym kosciele parafialnym eksponowana jest godna uwagi turystow, wysoko ceniona przez historykow sztuki, rzezba figuralna z pol. XIX w. p.n. «Grupa Chrystusa Ukrzyzowanego pomiedzy lotrami», z drewna polichromowanego.

Na pieknym wzniesieniu, z ktorego roztacza sie piekna panorama regionu, wybudowano podswietlany noca, Krzyz Milenijny.

Przy glownej drodze znajduje sie kamienna figura sw. Barbary – patronki gornikow – naftowcow. Swiadczy to o pomyslnym rozwoju przemyslu naftowego w Ropicy Polskiej. W 1874 r. powstala tu jedna z pierwszych kopalni ropy naftowej. Przy granicy z Gorlicami, w okolicy wzniesienia Magdalena istnialy kopalnie ropy naftowej, z ktorych wydobywano znaczne ilosci ropy naftowej i gazu. Ze wzgorza Magdalena i polozonej niedaleko Lysej Gory zwanej Zamczyskiem roztacza sie wspanialy gorski widok na miasto Gorlice, Beskid Niski i Pogorze Karpackie.

W Ropicy Polskiej, na wzniesieniu za szkola znajduje sie cmentarz wojskowy z I wojny swiatowej nr 86.