2007 р. Вірменські ангели

Богдан Юрочко

Дата: 03.10.2007

Відновлення катедрального собору Вірменської апостольської церкви у Львові триває. Його поповнив іще один відреставрований елемент. Учора врочисто представили відновлений вітраж у куполі церкви, з боку вулиці Краківської. Слід зауважити, що вітраж іще кілька місяців тому перебував у катастрофічному стані й міг будь-якої миті обвалитися на голови прочан.

Як розповів президент Благодійного фонду збереження історико-архітектурної спадщини Львова Андрій Салюк, авторами робіт із відновлення пам’ятки є поляки – майстерня вітражів Евеліни та Роберта Кєндзєлєвських, а світловий ліхтарик над куполом відновлювали реставратори Януш Мруз і Марек Косс. Усі роботи фінансувало міністерство культури та культурної спадщини Республіки Польща.

Представник цього міністерства Міхал Міхальський наголосив, що поляки у співпраці з українськими організаціями й надалі реставруватимуть святині, й не лише у Львові. Однак відмовився називати суму, яку витратили на оновлення вітражу.

На презентацію вітражу прибув і глава Української єпархії Вірменської апостольської церкви, архієпископ Грігоріс Буніат’ян.

– Із боку міського керівництва є повне розуміння та підтримка, – наголосив він. – І ми відповідально ставимося до реставраційних робіт у церкві, абсидну частину якої збудовано ще 1363 року. А участь поляків у процесі реставрації зрозуміла: реставраційні роботи в соборі розпочали ще 1908 року, тривали вони до тридцятих. Інтер’єр виконували польські майстри, саме тому маємо такий відгук із польського боку.

Вітраж виготовили та встановили на початку минулого століття, 1910 року. Ймовірно, це зробив майстер Кароль Машковський із краківської майстерні Куха й Екєльського, або ж Францішек Мончинський, який проектував розбудову Вірменського собору.

Джерело: “