2009 р. Справа по недобросовісному підряднику, який ремонтував Вірменський собор у Львові,…

2009 р. Справа по недобросовісному підряднику, який ремонтував Вірменський собор у Львові, заглухла, – Вардкес Арзуманян

Дата: 07.09.2009

Наразі немає висновків комісії, що розслідувала справу щодо будівельної компанії «Верховина», яка завалила реставраційні роботи у Вірменському соборі. Про це сьогодні, 7 вересня, під час брифінгу розповів депутат Львівської міської ради Вардкес Арзуманян. «Я подав зауваження до роботи цієї комісії і запропонував, щоб окрім неї, були також покарані працівники Львівської міської ради, які підписували усі акти виконаних робіт ТзОВ «Будівельна компанія «Верховина». Поки що немає резюме роботи цієї комісії», – розповів Арзуманян.

Він нагадав, що компанія «Верховина» не виконала жодних робіт по реставрації Вірменського собору і зараз виникли проблеми з тим, що робити далі. Адже, за документами, роботи «закриті», утім до них навіть не приступали. «Ми не знаємо, що зараз з цим робити, адже, згідно з законодавством, вдруге ці роботи не можна виконувати. Навіть новий підрядник не може долучитися до цих робіт», – пояснив депутат.

Він навів приклад, що укріплення тої стіни по вул. Вірменській, де зафіксовано в документах, що «Верховина» виконала підземні роботи, виявилося, що насправді нічого не зроблено. «І дуже багато таких нюансів», – наголосив Арзуманян.

Довідка ЗІКу. У червні 2008 року переможцем тендеру, проведеного УКБ Львівської міської ради, на виконання ремонтно-реставраційних робіт комплексу Вірменського Собору стало ТзОВ «Будівельна компанія «Верховина». За півроку «Верховиною» на ремонтно-реставраційні роботи комплексу було освоєно близько 2,5 млн грн. У січні 2009 прокурор Галицького району Львова порушив кримінальну справу щодо директора ТзОВ «Верховина» Ігоря Гринкевича за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 366 (підробка службових документів).

«Останні кілька днів та ночей відбувається небачене досі розкрадання Вірменського Собору у Львові. Чи то підрядники, чи субпідрядники вдень встановлюють мідний дах на дзвіниці Собору, а вночі самі ж його розкрадають, імітуючи пограбування», – заявляє депутат Львівської міської ради Вардкес Арзуманян. Про це сьогодні, 10 лютого, ЗІК повідомила прес-секретар Координаційної наглядової ради з питань реставрації та реновації ансамблю Вірменської вулиці Ольга Ігнатова.

За інформацією депутата, останні півроку роботи з реставрації Вірменського собору виконувала не фірма, яка влітку цього року виграла тендер, – ТзОВ «Будівельна компанія «Верховина», а її субпідрядник – ПП «ВММК». Більше того, виділені на 2008 рік 2,5 млн грн фактично були списані на роботи, які перед «Верховиною» виконувала фірма «Ренесанс-стиль». А реальні роботи субпідрядників обмежилися однією виритою траншеєю для укріплення фундаменту огорожі дворика Вірменського собору та вкрученням однієї лампочки.

«Думаю, начальникові УКБ у Львівській міській раді Богданові Ковалю і йому подібним час схаменутися – йдеться ж бо про Церкву, святиню. А такого відвертого грабунку Вірменський собор не бачив за всі 645 років свого існування. Місто повинне знати своїх «героїв» – усіх підрядників та субпідрядників. Потрібно публічно назвати фірми та прізвища, які вкрали мільйони і, що найгірше, продовжують це робити, прикриваючись підписами чиновників на папірцях, які дають їм таку змогу», – каже депутат.

«Я уже звертався публічно до КРУ з проханням перевірити, які роботи проводилися на виділені кошти і як ці роботи були виконані. На жаль, реакції не було. Але потрібно врешті з’ясувати: куди поділися виділені їй гроші, за які роботи виникли сотні тисяч гривень боргів перед «Верховиною» на 2009 рік, а також що це за компанія «ВММК», на яку, по суті, і перекидаються усі кошти», – каже Вардкес Арзуманян.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»