2007 р. У Вірменському соборі Львова встановили температурні датчики

Ольга Читайло

Дата: 27.08.2007

У приміщенні Вірменського собору встановили чотири датчики, які фіксують зміни температурного та вологісного режиму церкви.

Результати спостережень використають під час відновлення настінних розписів, які на початку XX століття здійснив Ян Генрик Розен. Про це журналістам повідомила начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко. Датчики львів’янам позичив відомий англійський реставратор Кріс Клір. Планується, що прилади працюватимуть тут цілий рік.

Стрибки у температурах, на думку фахівців, є основною причиною катастрофічного стану унікального стінопису. “Руйнацію однієї частини стінопису ми вже зупинили, – розповідає Лілія Онищенко, – закріпили розчином та заклеїли спеціальним папером. Роботу профінансувало Міністерство культури Польщі. Усі роботи ми також здійснювали спільно із польськими фахівцями”.

Проте про повну реставрацію унікальної пам’ятки культури говорити поки що рано. Цього року на Вірменський собор виділили півмільйона гривень, наступного планують дати ще мільйон. Ці гроші передбачені на реконструкцію церкви загалом. Консервація ж та відновлення лише одного квадратного метра розпису Розена коштує 1,5 тисячі євро…

Усі кошти для проведення відновлювальних робіт надходять із міського бюджету, у проведенні реставрації також допомагає вірменська громада. Держава ж витрачатись на порятунок пам’ятки архітектури XIV століття поки що не спішить.

Тим часом уже до кінця серпня планують відновити один із вітражів собору (усього у Вірменському соборі п’ять вітражів авторства Розена, два з них нещодавно відреставрував художник Анатолій Чобітько. – Авт.). За словами Лілії Онищенко, єдиною перепоною до відновлення усіх вітражів є відсутність коштів. Ведеться також реставрація світлика (купола над фрескою «Ісус – добрий пастор»), розташованого при вході у церкву.

Джерело: “Високий замок”