2011 р. На території «Золотої Рози» будівельна техніка не їздить і не перебуває

На території «Золотої Рози» будівельна техніка не перебуває. Про це заявила керівник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко.

Про це ZAXID.NET повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

«Золота Роза» давно законсервована. На території не проводять жодних будівельних чи інших робіт. Інформація, що по території комплексу синагоги їздять бульдозери – неправдива. Те, що «Золота Роза» потребує негайної реконструкції ми розуміємо», – наголосила вона.

І додала, що Львівська міська рада провела конкурс, обрано переможців. Зараз заплановані зустрічі та обговорення. Перша зустріч відбудеться 27 жовтня.

Як поінформував заступник начальника управління охорони історичного середовища ЛМР Ігор Черняк, будівельні роботи на ділянці спорудження готелю на вул.Федорова не проводяться, натомість на території майбутнього п’ятизіркового готелю тривають археологічні роботи. «На території, де планується будівництво готелю сьогодні ведуться повномасштабні археологічні розкопки, які фінансує інвестор – компанія «Українські інвестиційні системи».

Дозвіл на проведення будівельних робіт, відповідно до чинного законодавства, «Українські інвестиційні системи» отримали ще у січні 2011. Цей дозвіл було відкликано інспекцією Держархбудконтролю тоді, коли роботи вже почалися. Такі дії інспекції суд визнав неправомірними і відновив дію дозволу на виконання робіт. Єдиним органом в Україні, до компетенції якого віднесено надання дозволів на проведення будівельних робіт, є інспекція архбудконтролю.

Одночасно слід відзначити, що на сьогодні будівельні роботи там не проводяться. Ведуться лише археологічні дослідження. Остаточних їх результатів ще немає, однак жоден із виявлених артефактів не трактується, на даний момент, археологами як такий, що відповідає критеріям пам’ятки археології чи архітектури.

Проект будівництва поданий 2010 року, у відповідності до вимог діючого на той момент законодавства, до Міністерства культури та туризму України і розглядався на Науково-методичній раді Державної служби охорони культурної спадщини, яка не виказала зауважень щодо можливості будівництва на даній ділянці, вказавши одночасно на потребу доопрацювання поданого проекту відповідно наданих під час обговорення пропозицій та зауважень. За підсумками розгляду проекту Міністерством культури створено робочу групу, якій доручено опрацювати проблемні питання та надати інвестору відповідні рекомендації. Таким чином центральним органом виконавчої влади з питань збереження культурної спадщини не ставиться під сумнів можливість та правомірність будівництва на ділянці Федорова, 23, 25 готелю, надається методична та фахова допомога щодо покращення архітектурних якостей його проекту.

Одночасно слід звернути увагу, що відповідно до указу Президента №1085/2010 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» Держкультспадщини перебуває у процесі ліквідації і її правонаступник не визначений. Також відповідно до ч.6 ст.31 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» який набув чинності у березні 2011р. «Проектна документація на будівництво об’єктів не потребує погодження державними органами, органами місцевого самоврядування, їх посадовими особами, юридичними особами, утвореними такими органами». Таким чином ситуація знаходиться в правовому полі, усі вимоги чинного законодавства дотримуються», – повідомив Ігор Черняк.

За словами заступника міського голови з гуманітарних питань Василя Косіва, охорона історичних пам’яток є пріоритетним завданням при прийнятті будь-яких рішень міською владою. «Завжди, коли йдеться про будівництво чи реконструкцію в місті, ми керуємося цим пріоритетом, тому міська влада не могла прийняти жодних рішень без погоджень Держархбудконтролю» – зазначив Василь Косів.

Нагадаємо, у Львові 2010 було проведено міжнародний конкурс на найкращу ідею щодо впорядкування місць, пов’язаних з єврейською історією. Йшлося про впорядкування трьох місць: біля синагоги «Золота Роза», біля пологового відділення на вул. Рапопорта, де зараз зелена зона (там був колись старий єврейський цвинтар), а також йдеться про територію колишнього Янівського концтабору.

На три конкурси надійшло 70 робіт з 14 країн світу. Міжнародне журі обрало переможцями: у підконкурсі «Площа синагог» перемогла команда архітекторів з Німеччини, у підконкурсі «Бесойлем – дім вічності» архітектори з Ізраїлю, а територію колишнього Янівського концентраційного табору облаштовуватимуть за проектом групи архітекторів з Каліфорнії.