2011 р. Садовий: На території «Золотої Рози» жодне будівництво не ведеться

Міський голова Львова Андрій Садовий заперечив інформацію, яку поширила низка ЗМІ з посиланням на лондонську «Guardian» про те, що у Львові під час будівництва готелю було знищено залишки руїн синагоги «Золота Роза».

«Багато людей турбуються про історичну спадщину Львова і, зокрема єврейську історичну спадщину у нашому місті. Після цих публікацій до нас звертаються з різних країн світу і запитують, що діється на руїнах синагоги «Золота Роза», знищеної нацистами 1941-го року.

Хочу авторитетно заявити – жодного будівництва на місці синагоги «Золота Роза» не ведеться. Будівництво готелю на сусідній вулиці Федорова, і до якого мають ряд претензій деякі представники громадських організацій, жодним чином не стосується території синагоги», – зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Натомість у Львові працює міжнародна група експертів, яка втілює проект увіковічення в місті найбільш важливих місць єврейської спадщини, серед яких і збережені фрагменти найвідомішої львівської синагоги. Відбувся міжнародний конкурс, на якому перемогли архітектори з Ізраїлю, Німеччини та США.

«Я сподіваюся, що поширення перекручених фактів та недостовірної інформації не затримають позитивні кроки і починання щодо збереження єврейської спадщини міста Львова. Нам дуже важливо, щоб спільними зусиллями разом з єврейською громадою, громадськими організаціями та усіма небайдужими до збереження спадщини Львова ми вирішили питання збереження фрагментів синагоги та їх гідного експонування. Я запрошую усіх – журналістів, представників єврейських організацій, експертів, фахівців зі збереження історичної спадщини до Львова, аби на власні очі переконатись в тому, що руїни синагоги є неторканими. Я запрошую також усіх, хто бажає, долучитись до роботи з вшанування пам’яті про єврейську історію Львова», – зазначив мер.