Оборонний мур Софійського двору

Сергій Висоцький

283.5. Оборонний мур Софійського двору, 1030-і рр. (археол.).

Вул. Володимирська, 24. Виявлено з південного і частково західного боків Софійського собору.

Площа двору, оточеного в давнину муром, складала бл. 3,5 га. Дослідив М. Каргер 1948, 1950. Простежено два відтинки фундаментів. Один (завдовжки 77 м) простягався від наріжжя митрополичого будинку в напрямку будівлі кін. 19– поч. 20 ст. (тепер корпус № 3 Національного заповідника «Софія Київська») і продовжувався вздовж його південно-західного фасаду, другий (завдовжки 21,3 м) – від північно-західного наріжжя дзвіниці, далі йшов під трапезну і до вищезгаданої будівлі. Фундамент закладено завглибшки 1,2 м, завширшки 1,4–1,6 м. З обох боків фундаменту муру приблизно через кожні 6 м простежуються лопатки завширшки 1,2–1,6 м, завтовшки 0,2–0,4 м.

Матеріали досліджень зберігаються у Національному заповіднику «Софія Київська».

Література:

Грабовський С. Я., Асеєв Ю. С. Дослідження Софії Київської // Архітектурні пам’ятники: Зб. наук. праць. – К., 1950; Каргер М. К. Древний Киев. – М.; Л., 1961. – Т. 2.