2007 р. У стіні фортеці Єні-Кале знайдено скарб срібних монет

Дата: 30.05.2007

У Керчі знайшли скарб срібних монет карбування кримського ханства, приблизно кінця XVІІ – початку XVІІІ століття. За оцінками фахівців, загальна вартість грошей становить біля півтори тисячі доларів.

Кілька днів тому керченським вченим повідомили, що біля воріт стародавньої фортеці Єні-Кале троє хлопчиськ виколупали замурований до стіни скарб.

За словами виконавчого директора Морського музею Керчі Олексія Кулікова, побачивши людей, що поспішають до них, хлопці щосили побігли геть. Дорослі встигли вчасно: у дірі, що йшла під стіну, залишилася тьмяна спечена грудка срібла, не помічена дітьми.

За словами фахівця, швидше за все, заховані гроші були особистими заощадженнями або “заначкою” на “чорний” день. “Може, солдат перестав довіряти товаришам, разом з якими жив, і зволів замурувати грошики”, – говорить Куліков. На місці знахідки співробітники музею виявили залишки шкіряного гаманця, у якому зберігалися монети.

“Для небагатої людини захована сума досить істотною. На 200-300 подібних монеток, які називалися акче, можна було прожити біля півроку, адже продукти тоді коштували дуже дешево”, – вважають фахівці.

На чорному ринку вартість однієї монети зі скарбу, знайденого в фортеці Єні-Кале, складає 15-20 доларів.

Джерело: “Освітній портал”