Ювелірні вироби поліхромного стилю

Розмір зображення: 800:779 піксел

Одну з найбільш яскравих і своєрідних груп готського ювелірного комплексу становлять речі, зроблені в поліхромному, або інкрустаційному, стилі [М. Rostowzeff. Une trouvaille de 1’epoque greco-sarmate de Kertch.- «Monuments et memoires publies par 1’Academie des Inscriptions et Belles-Lettres», v. XXVI], добре відомі з ранньосередньовічних пам’яток Криму. Предмети, що належать до цього стилю (різного роду прикраси, деталі одягу, зброї), виготовлялися із срібла й золота і оздоблювалися вставками з напівдорогоцінних каменів (гранату, сердоліку) або різноколірного скла. Разом із золотим чи срібним тлом самої речі ці вставки утворювали строкатий візерунок, який надавав убранню яскравого, урочистого вигляду. В цьому знаходив свій вияв «варварський» смак митців: прагнення до строкатості й помпезності аж ніяк не сприяло вишуканості стилю, його мистецькій довершеності. Але разом з тим не можна не віддати належного оригінальності й винахідливості давніх ювелірів (с. 82).

Ювелірні вироби поліхромного стилю з Керчі. V ст. Державний Ермітаж (Ленінград).

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 81.

А.А.Спицын. Вещи с инкрустацией из Керченских катакомб 1904 г. – «Известия Археологической комиссии», вып. 17, СПб., 1905, стор. 115 – 126.