^Будинок, у якому жив А.П. Чехов

2011 р. Поблизу дачі Чехова почали несанкціоноване будівництво

“Білу дачу” Антона Чехова у Криму забудовують. У Ялті поблизу цієї будівлі розпочали несанкціоноване будівництво. Влада, музейники та громадськість занепокоєні, адже дача Чехова стоїть на зсуві, тож будь-які роботи можуть прискорити його руйнування. Окрім цього, двоповерховий будинок, що планують збудувати, змінить історичний вигляд музею.

“Антон Павлович писав, що вид з вікна у нього був чудовий. Зараз цей вид може бути закритий будівництвом. Я вважаю, що це неприпустимо”, – сказав директор дому-музею А. П. Чехова Олександр Титоренко.

Територія, де розпочали будівельні роботи, перебуває у приватній власності. Власник має держакт та право будувати, але всі ці роботи треба узгодити та провести низку експертиз. Без дозволу відповідного органу охорони культурної спадщини проводити будь-яку діяльність заборонено законодавством.

“На сьогоднішній день у нас в управлінні немає узгодженої документації проекту. За узгодженням самого проектного рішення звернення не було”, – запевняє головний архітектор Ялти Володимир Івженко.

“У нас відбулася бесіда з господарями і ми їм сказали, що якщо ми виявимо порушення, то, звичайно, будівництва не припустимо, з урахуванням дуже багатьох обставин”, – сказав голова комісії з культури Верховної Ради Криму Сергій Цеков.

Щодо несанкціонованого будівництва комітет з охорони культурної спадщини звернувся до прокуратури Ялти, у Департамент культурної спадщини та культурних цінностей Мінкультури.

Нагадаємо, Антон Чехов провів в Криму останні роки життя. “Біла дача” – маєток письменника, інтер’єр якого зберігся таким, як і за життя класика.

2012 р. Януковича просять захистити від забудовників будинок-музей Антона Чехова у Ялті
2012 р. Президент особисто знає Чехова. Чи зможе його захистити?