Укріплення на горі «Кам’янка»

В.Л. Миц

(Кастерчі-Хаялар, Кастур, Кастирчі). Розвинене середньовіччя. Знаходиться за 2 км на захід від с. Ізобільне (кол. Корбєкли), на горі Камєнєка (Кастирчі), на висоті близько 580 м над рівнем моря, приблизно за 8 км від берега моря.

Об’єкт виявлений В.Л. Мицом у 1978 р. Тоді ж виконано топозйомку фортеці та здійснено зачищення невеликого відрізка стіни [Миц, 1991, с. 149].

Укріплення (площа – 0,2 га) займає невелику височінь із кам’янистими схилами. Західний схил стрімкий, завалений уламками скель. З півночі, сходу й567 півдня кріпосний майданчик обгороджений стіною, складеною з великих каменів насухо. Товщина куртин – близько 2 м, цілість – до 1 м. Довжина периметра – близько 75 м. Вхід в укріплення знаходився з півночі.

Стан об’єкта задовільний. Підйомний матеріал у його межах не виявлено.

За 0,2-0,3 км до північного заходу віднайдено фрагменти червоноглиняної поливної кераміки XIII – XIV ст. За архітектурними і фортифікаційними особливостями укріплення приблизно датується X – XIII ст.

Література:

Мыц В.Л. Отчет об археологических разведках в Горном Крыму в 1978 г. – Симферополь, 1979. – Архив Крымского филиала Института археологии НАНУ. – Инв. № 105/1-6.

Мыц В.Л. Укрепления Таврики X–XV вв. – К., 1991.