Новгород-Сіверський м

Розмір зображення: 800:520 піксел

4 городища згадані. Перша згадка: 1096 р.; в 1620 р. надано магдебурзьке право [Історія міст і сіл УРСР: Чернігівська область. – К.: ГРУРЕ, 1972 р.].

Сотенне містечко Стародубського полка в 1764 р.

Місто Новгородок згадане у податкових реєстрах 1750 – 1756 рр. [ лівобережної України 50-х рр. 18 ст. – К.: 1990 р., с. 92].

Верховна Рада України постановляє (17.05.2001, № 2426-III): Включити у межі міста Новгород-Сіверський Новгород-Сіверського району Чернігівської області села Домотканів і Щурівка Новгород-Сіверської міськради та землі, що знаходяться у віданні цієї ради, загальною площею 386 гектарів і затвердити межі міста загальною площею 2156 гектарів.

Державний історико-культурний заповідник “Слово о полку Ігоревім” [Постанова Кабінету міністрів України № 1761 від 27.12.2001 р. “Про занесення пам’яток історії, монументального мистецтва та археології національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

Верховна Рада України постановляє (11.03.2014, № 865-VII): Віднести місто Новгород-Сіверський Новгород-Сіверського району Чернігівської області до категорії міст обласного значення.

В 1645 р. коронний скарб виділив новгород-сіверському старості Олександру Пісочинському 10 тис. злотих на зміцнення оборонних споруд Новгорода-Сіверського. Для порівняння: всі податки за 1645 р. з Чернігівського воєводства виносились на 9179 злотих [Кулаковський П. Податки Чернігівського воєводства на користь коронного скарбу у 1635 – 1647 роках. – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 467].

Коваленко В.П. и др. Раскопки в Новгороде-Северском. – “Археологические открытия 1979 г.”, М., 1980 г., с. 280 – 281.

Згадано церкви: Благовіщення, Воздвиження, Різдва Христа. Церква Воскресіння 1707 р. – тридільна триверха. Зруйнована [Логвин Г.Н. Чернигов, Новгород-Северский, Глухов, Путивль. – М.: Искусство, 1980 г.].