Новгород-Сіверський м

Монастир св.Спаса

Спасо-Преображенський монастир 14 – 19 ст. (вул.Пушкіна, 1) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Спасо-Преображенский монастырь, 1 класса, в Новгороде-Северске. Основан в 1033 году князем Мстиславом Владимировичем Тмутараканским; в 1618 году им овладели поляки, и он пришел в запустение; возобновлен в 1657 году епископом Лазарем Барановичем. В 1699 – 1701 годах в этом монастыре был настоятелем святой Дмитрий Ростовский. Здесь находится Новодворская или Суражская икона Богоматери, написанная в монастыре (теперь упраздненном) на берегу реки Рати, в урочище «Новый Дворец», святым Петром, митрополитом Московским (см. 21 декабря), и находившаяся прежде в Суражском монастыре (упраздненном в 1766 году). Эта святая икона представляет собою поясное изображение Богоматери с Богомладенцем на Ее левой руке, главы Которых украшены венцами; празднование в честь этой святой иконы совершается 20 декабря. При монастыре одноклассная школа и братство святого Дмитрия Ростовского для развития и утверждения в народе религиозно-нравственного просвещения в духе Православной Церкви.

Из книги С.В. Булгакова «Русские монастыри в 1913 году».

Космічне фото Google, 2013 р.
1 – Спасо-Преображенский собор; 	2 – башня-колокольня; 	3 – палатный корпус с Петропавловской церковью; 	4 – покои настоятеля с Ильинской церковью; …
1967 г. Архитектура левобережной Украины
1967 г. Архитектура левобережной Украины (+)
1968 р. По Україні (+)
1996 р. Наукові дослідження та реставрація оборонних споруд Спасо-Преображенського монастиря…
1996 р. Наукові дослідження та реставрація оборонних споруд Спасо-Преображенського монастиря… (+)
Собор 1796 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 107]. 	Собор Преображення…
Собор св.Спаса (+)
Дзвіниця 14 – 17 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 107]. 	Головні…
Дзвіниця (+)
Палатний корпус та Петропавлівська церква 14 – 17 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.:…
Трапезна церква св.Петра і Павла (+)
Іллінська церква та покої настоятеля 14 – 17 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав,…
Будинок настоятеля (+)
Келії 17 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 107]. 	Келії 17 ст.…
Келії (+)
Бурса 18 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 107]. 	Бурса 17 ст.…
Бурса (+)
Мури та башти 17 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 107]. 	Мури та…
Мури і башти (+)
Варто зупинитися ще на одній чернігівській оправі євангелія московського друку 1663 р. Обидві її дошки, на відміну від попередніх оправ, обтягнуті…
Оправа євангелія (+)