Новгород-Сіверський м

Монастир св.Спаса

Спасо-Преображенський монастир 14 – 19 ст. (вул.Пушкіна, 1) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Спасо-Преображенский монастырь, 1 класса, в Новгороде-Северске. Основан в 1033 году князем Мстиславом Владимировичем Тмутараканским; в 1618 году им овладели поляки, и он пришел в запустение; возобновлен в 1657 году епископом Лазарем Барановичем. В 1699 – 1701 годах в этом монастыре был настоятелем святой Дмитрий Ростовский. Здесь находится Новодворская или Суражская икона Богоматери, написанная в монастыре (теперь упраздненном) на берегу реки Рати, в урочище «Новый Дворец», святым Петром, митрополитом Московским (см. 21 декабря), и находившаяся прежде в Суражском монастыре (упраздненном в 1766 году). Эта святая икона представляет собою поясное изображение Богоматери с Богомладенцем на Ее левой руке, главы Которых украшены венцами; празднование в честь этой святой иконы совершается 20 декабря. При монастыре одноклассная школа и братство святого Дмитрия Ростовского для развития и утверждения в народе религиозно-нравственного просвещения в духе Православной Церкви.

Из книги С.В. Булгакова «Русские монастыри в 1913 году».

Космічне фото Google, 2013 р.
1 – Спасо-Преображенский собор; 	2 – башня-колокольня; 	3 – палатный корпус с Петропавловской церковью; 	4 – покои настоятеля с Ильинской церковью; …
1967 г. Архитектура левобережной Украины
1967 г. Архитектура левобережной Украины (+)
1968 р. По Україні (+)
1996 р. Наукові дослідження та реставрація оборонних споруд Спасо-Преображенського монастиря…
1996 р. Наукові дослідження та реставрація оборонних споруд Спасо-Преображенського монастиря… (+)
Собор 1796 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 107]. 	Собор Преображення…
Собор св.Спаса (+)
Дзвіниця 14 – 17 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 107]. 	Головні…
Дзвіниця (+)
Палатний корпус та Петропавлівська церква 14 – 17 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.:…
Трапезна церква св.Петра і Павла (+)
Іллінська церква та покої настоятеля 14 – 17 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав,…
Будинок настоятеля (+)
Келії 17 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 107]. 	Келії 17 ст.…
Келії (+)
Бурса 18 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 107]. 	Бурса 17 ст.…
Бурса (+)
Мури та башти 17 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 107]. 	Мури та…
Мури і башти (+)
В 1696 р. Іван Паєвський намалював портрети Євдокиї Жоравко (дружини стародубського полковника Жоравка) та Михайла Лежайського. Ці портрети…
Паєвський І. Портрет Є.Жоравко
Варто зупинитися ще на одній чернігівській оправі євангелія московського друку 1663 р. Обидві її дошки, на відміну від попередніх оправ, обтягнуті…
Оправа євангелія (+)