Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Зубівка. Церква св. арх. Михайла, 1868 p. Світлина 1998 p. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 204.

Зубівка (Фоґараш) Мукачівський район

Церква св. арх. Михайла. 1868. (УПЦ)

Перша згадка про село належить до XV ст.

Про священиків Михайла й Андрія Попів йдеться в 1649 p., а про церкву з одним дзвоном – в 1692 р. У 1704 р. Рада намісництва вирішила, що Зубівка буде філією Залужжя, а замість підупалої дерев’яної церкви на 50 осіб слід збудувати нову.

У 1733 р. згадують дерев’яну церкву під соломою з одним дзвоном. На поч. XX ст. село було церковною філією Лалова і налічувало 300 греко-католиків. За спогадами Василя Рогача (1913 р. н.), попередня дерев’яна церква, що стояла на місці теперішнього цвинтаря, згоріла, після чого в одного селянина було виміняно нову ділянку для церкви в центрі села.

Теперішня церква – мурована базилічна споруда, що була посвячена в 1868 р. за священика Олександра Ґрибовського. Розказують, що перший камінь поклав Токар, а за повір’ям така людина має скоро померти, і той чоловік справді помер молодим. Збережені записи будівельних витрат свідчать, що в 1863 – 1865 роках ішло активне будівництво. Чудовий бароковий іконостас передали з села Мідяниці. На жаль, ікони народного стилю вже перемалювали. Збереглися два напрестольні різьблені хрести, чудовий різьблений кивот та дзвоник для причастя з написом “Fedor Takar 1857”. Кілька картин на релігійну тематику намалював управитель школи 1930-х років Стефан Панцо.

Одноярусна каркасна дерев’яна дзвіниця стоїть у північно – західному куті двору. Два дзвони відлито в 1921 p., один – у 1923, а четвертий має напис по-чеськи: “Ulil Oktav Winter zvonar v Broumove”.

До цікавих пам’яток належать хрести на подвір’ї церкви: кам’яний хрест давньої форми на могилі Токара, високий кам’яний хрест, поставлений Ґеорґом Ааутнером з дружиною Єлизаветою в 1873 р. (напис по-німецьки) та металевий хрест з угорським написом про те, що поставили його фоґарашці з Америки.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 203.