1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

1968 р. По Україні

Розмір зображення: 800:510 піксел

Баня Воскресенської церкви в Золочеві. 1604 р. Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 322.

В центрі Золочева стоїть Воскресенська церква, збудована в 1604 р. Вона має оригінальний план конхового подільського типу, вже знайомого нам по Бучачу і Гусятину, однак з тією різницею, що в ній конхи не напівкруглі, а гранчасті, однакової висоти з апсидою, і на перехресті вона має невелику баню. Конструкція її здійснена за допомогою зімкнутого зрізаного склепіння, що дає можливість перейти від прямокутної в плані основи до правильної восьмикутної форми підбанника. В бані вміщені скульптури-барельєфи народного характеру, що наївним реалізмом стоять близько до народного живопису і викликають асоціації з барельєфами дзвіниці Софійського собору в Києві. Архітектура в інтер’єрі й зовні – стримана, навіть аскетична. Тільки багатством різьби та витонченістю композиції виділяються головний і північний портали, близькі львівській школі, але вони мають ряд рис, яких немає у львівських спорудах.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 327.